Německý prezident oceňuje české snahy o vyrovnání s odsunem

Německý prezident Christian Wulff přijede v pondělí na návštěvu Prahy. Českému rozhlasu a ČTK poskytl v této souvislosti rozhovor, v němž se dotýká ožehavé doby nacistické okupace Československa a následného vysídlení Němců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý prezident prezident Christian Wulff hovoří se zpravodajkou Klárou Stejskalovou a jejím kolegou z ČTK

Německý prezident prezident Christian Wulff hovoří se zpravodajkou Klárou Stejskalovou a jejím kolegou z ČTK | Foto: Klára Stejskalová

Přiznal, že Němci způsobili Čechům během okupace velké utrpení. Vypálení Lidic, Ležáků, zločiny v Terezíně byly podle německé hlavy státu nepochopitelné strašné činy.

Německo se s děsivým obdobím nacionálního socialismu vypořádává desetiletí. Wulff proto ocenil snahu české strany zmapovat i temné stránky historie týkající se poválečného odsunu Němců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt sděluje Českému rozhlasu dojmy ze změny českého postoje

„Pozorně sleduji iniciativy mapující utrpení Němců, ke kterému došlo v době odsunu. Příkladem jsou Postoloprty, Brno a Cheb nebo plánované otevření muzea dějin Němců v Čechách, kde je patrný zájem právě o poválečnou dobu,“ řekl prezident zpravodajce ČRo Kláře Stejskalové.

„A velmi si také považuji starosty Chebu Jana Svobody, který v Čechách padlým německým vojákům poskytl poslední místo odpočinku. To není jen hluboce lidské gesto, ale gesto vůči pozůstalým.“

Celý rozhovor s německým prezidentem uslyšíte v dnešních poledních Ozvěnách dne.

Posselt: Češi chtějí zlepšit vztahy s Němci

Českou snahu o vyrovnání se s minulostí oceňuje i nejvyšší představitel sudetských Němců Bernd Posselt. V uplynulých dnech se přijel poklonit památce obětí lidické tragédie a navštívil i Terezín a Ústí nad Labem.

„Cítím v české společnosti značný pohyb. Češi se europeizují, setkávám se tu se spoustou proevropsky smýšlejících lidí. To je v rozporu s určitými klišé, které o vás panují v cizině,“ řekl.

„Jsem v kontaktu se spoustou Čechů, kteří jsou odhodlaní zpracovat a pojmenovat historické události s cílem zlepšit vzájemnou spolupráci s Němci, sudetskými Němci, svými někdejšími krajany. Dělají to ale i z vlastního zájmu a to se mi na tom líbí.“

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme