Arboretum uprostřed lesa

26. listopad 2010

Na nápad nechat vyrůst uprostřed lesa arboretum přišel jeden nadřízený Ladislava Půlpána, specialisty na ochranu lesů společnosti Lesy České republiky. Pro Ladislava Půlpána je totiž pěstování nejrůznějších dřevin velký koníček.

Na pomezí Pardubického a Královéhradeckého kraje vytvářejí lesy České republiky sbírku dřevin mírného pásu. Arboretum, které bude vyčleněno v části lesních porostů, by mělo splynout s krajinou a návštěvníci by tady v budoucnu měli mít možnost vidět různé druhy dubů, borovic, smrků a dalších dřevin.

Zatím ale musíme hovořit v budoucím čase.
V současné době je arboretum ve stádiu budování, tj. postupně se sem vysazují dřeviny, které by tady mohly přežít zimu, což je vždycky limitující. Jedná se zatím o menší stromky, takže předpokládáme, že v řádu následujících několika let na místě vznikne docela zajímavý lesní chrám – jako je tomu u řady arboret v rámci České republiky.

Ale tohle arboretum se bude od ostatních dost podstatně lišit.
Arboreta jsou vlastně parky, hodně sbírek dřevin vzniklo v zámeckých parcích. Ovšem tohle by mělo být lesní arboretum, čili kostra arboreta bude tvořena domácími dřevinami. Ty by měly být jednotlivě či skupinovitě doplněny různými druhy dalších dřevin tak, aby se každý mohl podívat, jak je příroda pestrá.

Nechystá se ale jen samotné arboretum.
Arboretum se stane součástí naučné stezky a vzácné dřeviny budou následně doplněny o informace. Návštěvník tedy pozná, že se připojil na trasu naučné stezky Lesů ČR.

Místo je samozřejmě možné navštívit už teď.
Lesy v okolí Hradce Králové jsou pěkné, i kdyby tady zmíněné arboretum vůbec nevzniklo – rozhodně mohu pozvat všechny posluchače k jejich návštěvě. V tuto chvíli je ale vše ve stádiu budování, zatím tedy nemůžeme nabídnout návštěvníkům plnou podporu s popisem dřevin a dalšími informacemi.

Spustit audio