Revitalizace Gočárových domů v Zoo Praha

19. listopad 2010

Zoo Praha má kromě rozhledny Obora další dominantu viditelnou z levého břehu Vltavy – dva dřevěné domy postavené podle projektové dokumentace vzniklé na základě návrhů architekta Josefa Gočára. Dřevostavby jsou situovány ve stráni mimo záplavovou zónu a mají mimo jiné za cíl zatraktivnit tuto méně navštěvovanou, nicméně velmi hezkou část areálu zoo.

V jednom z „Gočárů“ vznikne nová restaurace, ve druhém galerijní a muzejní prostor, kde bude např. stálá expozice v podobě pracovny prvního ředitele pražské zoo, profesora Jandy, s původním nábytkem, dále promítací místnost a učebny.
V nejbližších dnech bude vyhlášeno poptávkové řízení týkající se obsahové náplně a pojetí této galerie.

Investiční akce, jež je financována z Evropského fondu pro regionální rozvoj, se v červenci dostala do své druhé etapy. Prozatím se proinvestovalo 20 miliónů Kč.

Po dokončení stavby bude následovat zařizování interiérů obou domů a na začátku nové hlavní sezóny v dubnu 2011, v roce 80. výročí založení pražské zoo, slavnostní zahájení provozu Gočárových domů.

Tzv. Gočárovy domy jsou dva objekty, konstrukčně na bázi dřeva, které stály původně na letišti ve Kbelích. Architekt Josef Gočár je vyprojektoval jako byt správce letiště a čekárnu s občerstvením − dnes bychom řekli terminál. V 70. letech 20. století byly oba domky přemístěny do areálu zoologické zahrady. Bohužel, při katastrofální povodni v roce 2002 byly domy vážně poškozeny. Od té doby probíhala komplikovaná jednání, jež měla rozhodnout o dalším osudu obou staveb. Ve hře byla možnost vrátit je do Kbel, přemístit je na Petřín, nebo přemístit je v rámci zoo na jiné, bezpečné místo. Nakonec bylo rozhodnuto ve prospěch poslední varianty. Na přemístění v rámci zoo bylo vydáno územní rozhodnutí a následná stavební povolení.

autor: Zoo Praha
Spustit audio