Čínské stíhačky jdou v rozvojových zemích na dračku

Čína jedná o prodeji svých stíhaček do Afriky, Jižní Ameriky i na Blízký východ. Rozhovory o možných dodávkách letounů JF-17 i dalších strojů probíhají v rámci letecké show na jihu Číny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínsko-pákistánská stíhačka JF-17

Čínsko-pákistánská stíhačka JF-17 | Foto: Martin Dorazín

O víceúčelový bojový letoun vyráběný ve spolupráci s Pákistánem projevily zájem země jako Zambie či Zimbabwe, spekuluje se také například o Egyptu, Venezuele a dalších nejméně čtyřech státech.

Právě armády rozvíjejících se zemí totiž potřebují vyměnit zastaralé stroje a stíhačka JF-17 stojící kolem 15 milionů dolarů je pro ně finančně zajímavá.

Zájem je také o nadzvukový cvičný letoun L-15, který Číňané označují za nejlepší svého druhu na světě. A jak prohlásil hlavní konstruktér tohoto stroje, Peking by se měl mnohem více zaměřit právě na export zbraní s tím, že jeden prodaný letoun odpovídá 100 milionům triček.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme