Život hluboko pod mořským dnem

Víc než kilometr pod dnem oceánu není pusto a prázdno. Vzácné vrtné vzorky odhalily unikátní společenství mikrobů, kteří si libují v teplotě přes 100 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlantis Massif

Atlantis Massif | Foto: University of Washington

Pod dnem oceánu pokrytým sedimenty se nachází vrstva čediče, na kterou navazuje magmatická hornina gabro. Tvoří většinu oceánské zemské kůry a její spodní vrstvy přiléhají k zemskému plášti. Získat vzorky této horniny je obtížné, ale v některých místech oceánu je vrstva čediče slabší než jinde. Během dvou expedic Integrated Ocean Drilling Program se vrtné soupravy dostaly k podmořskému masivu Atlantis Massif v severním Atlantiku, kde tektonická aktivita vynesla horninu gabro do vzdálenosti pouhých 70 metrů od mořského dna. Vrtání tak bylo mnohem snazší než jinde a vědci získali vzácné vzorky horniny z hloubky až 1391 metrů pod dnem moře, kde teplota dosahuje 102 stupňů Celsia.

Zkoumání vzorků ukázalo, že i tak hluboko pod mořem je pěkně živo. Horninu gabro obývají sice řídké, zato však hojně rozšířené komunity mikrobů. Jejich složení je však jiné než u mikrobiálních ekosystémů ze svrchnějších čedičových vrstev. Zásadním rozdílem je, že v gabru zcela chybí mikroorganismy z prastaré skupiny Archea. Genetická analýza také ukázala, že mnoho zdejších bakterií se podobá těm, které obývají ložiska ropy a energii získávají degradací uhlovodíků. To by podle vědců mohlo znamenat, že předkové dnešních bakterií z gabra se nevyvíjeli uvnitř oceánské kůry, ale imigrovali z mělčích oblastí.

Zdroj: PLoS ONE

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme