Rasová segregace na českých školách pokračuje

Ministerstvo školství se nedostatečně angažuje při začleňování romských dětí do běžných škol. Kritizují ho za to nejen české neziskové organizace, ale také mezinárodní organizace na ochranu lidských práv jako je Amnesty International.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romské děti (ilustrační foto)

Romské děti (ilustrační foto) | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

V poslední době se objevují také kritické hlasy z ostatních ministerstev.

Jednou z organizací, která poukazuje na nečinnost ministerstva školství, potažmo české vlády, je Roma Education Fund, což je nadace pro podporu vzdělávání Romů při Světové bance. Nadace poslala ministru školství Josefu Dobešovi dopis, kde se poukazuje zejména na to, že ani tři roky po odsuzujícím rozsudku Evropského soudu pro lidská práva, který shledal, že české školství je diskriminační a segregační, nemůže Česká republika ukázat na nic, co by proti této praxi udělala, říká Kostel Berkos z Roma Education Fund:

Přehrát

00:00 / 00:00

Rasová segregace na českých školách. Téma redaktorky Magdalény Trusinové.

„Poukazovali jsem na to, že segregace romských dětí pokračuje i nadále a rovněž jsme vyjádřili obavy, že nebyla dosud učiněná žádná opatření. Nacházíme se v situaci, kdy jsme tři roky po vynesení rozsudku, ale na straně státu, respektive ministerstva školství, neevidujeme žádnou snahu o nápravu,“ řekl Berkos a dodal:

„Romské děti jsou tak neustále umisťované do speciálních zařízení. Právě tento fakt souvisí s celkově nižším dosaženým vzděláním.“

Na neutěšenou situaci v českém školství upozorňuje také ústřední školní inspektorka Olga Hofmannová, podle které končí mimo hlavní vzdělávací proud v základním školství neúměrně velký počet romských dětí - a nejen jich.

„Bohužel celostátně se jedná až o 35 procent. Pokud bychom zahrnuly všechny školy, bylo by to kolen jedné čtvrtiny, což představuje 25 - 27 procent. V řadě případů jsou v těchto číslech zahrnuty i děti z majorit. Česká školní inspekce už sankcionovala přes 500 škol, které hrubě porušovaly školský zákon špatným přeřazením asi 300 dětí, a to bez jakéhokoli posouzení,“ zmínila Hofmannová pro Rádio Česko.

O nedostatek prostředků nejde

Podle Olgy Hoffmanové není problémem českého základního školství nedostatek peněz, ale to, že podle vyhlášky č. 72/2005 sb., která stále čeká na novelizaci, mohou speciální a praktické školy doplňovat řady svých žáků až z jedné čtvrtiny dětmi, které by mohly chodit do normálních základních škol. Tato praxe je přitom v rozporu se školským zákonem i s českou ústavou. Doplácejí na ni zejména romské děti.

Kostel Berkos z nadace pro podporu vzdělávání Romů při Světové bance také upozornil na to, že se diskriminace a segregace romských dětí netýká jen Česka, ale také Slovenska, Bulharska, Rumunska a Maďarska.

„Z našeho pohledu je to jedna z nejagresivnějších forem diskriminace zaměřená proti dětem. Od roku 2007 dodnes evidujeme absenci politické vůle. Žádná opatření vlád zatím nevedly k naplnění rozsudku,“ uvedl Berkos.

Nicméně podle Kostla Berkose z Roma Education Fund je tato organizace připravená české vládě a konkrétně ministerstvu školství pomoci při hledání řešení stávající situace, jednak poradenstvím a také penězi.

Tři povinnosti

Před třemi lety Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že Česko porušilo právo na vzdělání u 18 Romů tím, že je neoprávněně zařadilo do zvláštních škol. Z rozsudku štrasburského soudu tím vyplynuly pro Česko coby odsouzený stát tři povinnosti, říká Vít Schorm z ministerstva spravedlnosti:

„První je zaplatit přiznané spravedlivé zadostiučinění, dále je třeba přijmout opatření ve prospěch konkrétních stěžovatelů, třetí jsou obecná opatření k nápravě. V souvislosti s rozsudkem bylo zaplaceno to, co bylo stěžovatelům přiznáno. V rámci individuálních opatření byly nabídnuty vzdělávací kurzy, a to rovněž na individuální bázi a o přijmutí obecných opatření teprve diskutujeme.“

Podle Víta Schorma Rada ministrů, které česko pravidelně posílá zprávu o tom, co se chystá v celé věci udělat, projevovala během uplynulých tří let značnou dávku trpělivosti. Je ovšem otázka, kdy radě ministrů trpělivost dojde.

Světová banka vyčíslila v roce 2009 náklady Česka na diskriminaci Romů a jejich vysokou nezaměstnanost a nízké platy z ní plynoucí na 16 miliard korun ročně.

Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme