Na internet pronikla nelegální ukázka filmu o Harrym Potterovi

Část nejnovějšího filmu o Harrym Potterovi někdo ilegálně umístil na internet. Došlo k tomu těsně před mezinárodní premiérou snímku Harry Potter a Relikvie smrti I. Dvoudílný film má být poslední epizodou ságy o mladém čarodějovi. Hollywoodské studio Warner Bros. prý pracuje na odstranění pirátského, víc než půl hodiny dlouhého klipu z webových stránek pro sdílení souborů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Harry Potter a Princ dvojí krve

Harry Potter a Princ dvojí krve | Foto: Warner Bros

Studio Warner Bros., které vlastní autorská práva filmu, chce pachatele úniku vypátrat a podat na něj žalobu. Podle filmového publicisty Františka Fuky to zřejmě možné je. „Ukázka unikla v průběhu procesu výroby filmu a je pravděpodobné, že v kopii filmu jsou skryté digitální značky, podle kterých lze zjistit, kdo za tím byl.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nelegální kopii ukázky filmového Harryho s publicistou Františkem Fukou

Objevily se dokonce spekulace, že za únikem stojí samotná produkční společnost bratří Warnerů. Internetová pirátská kopie prý filmu může zajistit větší pozornost, a tím v konečném důsledku i větší zisky.

„Loni unikl kompletní film Wolverine v téměř dokonalé kvalitě, na internet se dostal měsíc před světovou premiérou. Negativní dopad na jeho tržby to rozhodně nemělo. Nikdo u Warnerů samozřejmě nepotvrdí, že je to skutečně tak, ale existují různé konspirační teorie,“ domnívá se publicista.

Jak ale také dodává, kopie ukázky filmu Harry Potter a Relikvie smrti se neobjevila v DVD kvalitě, a tak není jasné, co by tím studio Warner Bros. sledovalo.

Na internet unikla sice jen jedna kopie, ale podle Fuky si ji už stáhly nejspíš miliony lidí. „Jestliže Warner Bros. tvrdí, že pracují na tom, aby ji stáhli z internetu, tak je to úplný nesmysl. Oni už vůbec nemohou zabránit tomu, aby si ukázku stáhl kdokoliv, kdo chce,“ uzavírá František Fuka.

První část sedmého dílu ságy o britském čarodějnickém hrdinovi Harry Potter a Relikvie smrti měl v České republice premiéru ve čtvrtek.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme