Jetman a akrobat

19. listopad 2010

Švýcarský pilot předvedl v „tryskovém obleku“ prvky letecké akrobacie.

Švýcarský pilot, konstruktér, sportovec a dobrodruh Yves Rossy se už před několika lety proslavil. Začal totiž létat pouze pomocí malých křídel a tryskových motorů připevněných ke svému tělu. Začalo se mu proto říkat krátce Jetman, tryskový muž. 5. listopadu tohoto roku ke svému leteckému umění poprvé připojil i náročné prvky letecké akrobacie.

Podle předchozího popisu Jetmana byste asi stěží uhodli jeho věk, je mu totiž už 51 let. Jeho poslední akrobatický let začal vynesením horkovzdušným balónem do výšky 2400 metrů nad Ženevské jezero. Poté Yves Rossy nahodil motory, seskočil z koše balonu a začal manévrovat pomocí přesouvání těžiště svého těla a změny orientace křídlové plochy.

<object width="610" height="482"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/BnhcoxP0OMM?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/BnhcoxP0OMM?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="482"></embed></object>

Jeho tryskový „oděv“ byl oproti minulým zkouškám zdokonalen a on sám jako pilot měl už dost zkušeností. Proto se Jetman po prvních minutách, kdy ověřil základní funkce, odhodlal k letecké akrobacii. Jeho hlavními akrobatickými čísly se staly dva přemety, tedy manévry, při kterých pilot opíše nad zemí celý kruh ve vertikální rovině. Předvedl také několik oblouků v horizontální rovině a otáčení kolem dopředné osy, v jednu chvíli letěl dokonce vzhůru nohama. Celý let trval asi 18 minut a skončil přistáním na padáku.

<object width="610" height="368"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/jPL7wTOTMIE?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/jPL7wTOTMIE?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="368"></embed></object>

V minulosti Jetman mj. úspěšně překonal během 9 minut kanál La Manche, proletěl se nad Alpami a podnikl zatím neúspěšný pokus o překonání Gibraltarské úžiny. Dosahoval při tom rychlostí 200 až 300 km v hodině. Jeho nový tryskový oblek má menší rozpětí křídel (činí asi 2 metry) a nemá rozkládatelné části. Je tedy aerodynamičtější a stabilnější než předchozí obleky.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio