Ostatky Braha jsou v hrobce, vzorky teď budou zkoumat vědci

Dánští a čeští vědci uložili během odpoledne ostatky Tychona Braha zpět do hrobky v pražském kostele Matky Boží. Odvezli je odtud v pondělí, aby v laboratoři Národního muzea odebrali vzorky k dalšímu výzkumu. Zajímá je, jak slavný dánských hvězdář zemřel, jak vypadal i jak žil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský arcibiskup Dominik Duka celebruje mši před uložením ostatků Tychona Braha zpět do hrobu.

Pražský arcibiskup Dominik Duka celebruje mši před uložením ostatků Tychona Braha zpět do hrobu. | Zdroj: ČTK

Stovky lidí si přišly poslechnout nejenom slova arcibiskupa Dominika Duky, ale podívat se také na to, jak kameníci spouštějí do dva metry hluboké hrobky cínovou rakev s ostatky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace zpravodajky Michaely Veteškové přímo z kostela a rozhovor s archeologem Jaroslavem Podliskou

Alchymista a jeho manželka byli pohřbeni do starší hrobky, proto v ní archeologové našli kosti dalších tří dospělých a pěti dětí. Vedle toho byl střevíc, punčocha a damaškový plášť. Cínová truhlice obsahovala dvě skleněné nádoby. V jedné byla lebka a dopis z prvního otevření v roce 1901, který potvrzoval, že jde o Tychonovy ostatky.

Vedoucí dánského týmu Jens Vellev uvedl, že kostra byla poměrně dobře zachovaná., protože chyběly jen malé kůstky z ruky a nohy, a že oproti očekávání druhou skleněnou nádobu, ve které byla mozková tkáň, ale neotevírali, protože potřebovali ke svým analýzám jen malé části kostí, vlasů a vousů. Z nich by měli určit hladinu rtuti a potvrdit, či vyvrátit hypotézy o příčinách hvězdářovy smrti.

Podle Jaroslava Podlisky, vedoucího archeologického oddělení Národního památkového ústavu v Praze, byly vzorky odebrané z Tychonových ostatků uloženy na bezpečném místě převážně v laboratořích antropologického oddělení.

Obě země se domluvily na kompromisu

„Výzkum byl velice rychlý. Podařilo se nám dodržet termíny, které byly stanoveny. Kromě archeologů je tu mnoho dalších vědních oborů, které budou pracovat na různých úkolech. Za archeologii řeknu, že pro nás je důležitá dokumentace vlastního prostoru hrobky a zjištění, že se nejedná o hrobku cíleně vybudovanou pro Tychonovu rodinu, ale že je to záležitost staršího data,“ řekl Podliska.

Důvod rychlé spolupráce je, jak archeolog říká, domluva mezi dánskou a českou stranou. „Jednání trvala několik let. Pět dnů byl výsledek kompromisu mezi dánskou představou o systematickém výzkumu, představou domácí vědecké obce a vlastníkem stavby.“

Další vzorky chtějí dát výzkumníci na izotopovou analýzu, která by mohla například odhalit, co hvězdář jedl. Vědci také chtějí pomocí počítače zrekonstruovat obličej rudolfínského alchymisty. Společný projekt plánovali devět let a uložením ostatků Tychona do hrobu jejich práce nekončí.

Michaela Vetešková, Mariana Zapotilová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme