V Lisabonu lidé demonstrovali proti NATO a tamní vládě

Na závěr summitu Severoatlantické aliance vyšli lidé do ulic Lisabonu. Protestovali proti válkám, samotnému NATO, ale také proti portugalské vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nesmějí chybět mírové holubice a pozvánky na demonstraci proti NATO

Nesmějí chybět mírové holubice a pozvánky na demonstraci proti NATO | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Lisabonské náměstí Markýze de Pombala bývá většinou rušnou křižovatkou. Dnes se ale zaplnilo lidmi, kteří nad hlavami mávají vlajkami nebo transparenty. A ulicí zní heslo: Mír ano, NATO ne.

„Jsme proti politice Severoatlantické aliance, která útočila na řadě míst, okupuje Afghánistán a je hrozbou pro mír, bezpečnost a svobodu celého lidstva,“ říká José Vicente v čele padesáti lidí, kteří přijeli z Galície. Také oni prošli na portugalských hranicích kontrolou. Policie nepustila do země přes 200 lidí. Násilnosti se ale nekonaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstrace proti summitu NATO sledoval David Koubek.

Mezi demonstrujícími převládali starší lidé, většinou svolaní odborovými centrálami nebo levicovými stranami. Na mnoha transparentech byla zároveň hesla připravená pro středeční generální stávku proti úsporným opatřením portugalské vlády.

„Obě akce souvisí. Peníze na summit vzali pracujícím, seškrtali platy a zvýšili daně,“ argumentuje odborářka Cristina Preda.

Organizátoři si dali za cíl shromáždit na manifestaci 10 tisíc lidí. Zdá se, že se jim to povedlo.

David Koubek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme