Patnáct let míru v Bosně, spokojeni jsou jen Srbové

Před 15 lety se pod tlakem Spojených států dohodli prezidenti Bosny a Hercegoviny, Chorvatska a Srbska na ukončení konfliktu v Bosně. Po letech jsou ale s novou ústavou spokojeni jen bosenští Srbové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bosna a Hercegovina

Bosna a Hercegovina | Foto: CIA

Od 1. do 21. listopadu roku 1995 jednali v Daytoně v americkém státě Ohio prezidenti tří znesvářených entit Izedbegovič, Tudjman a Miloševič. Za účasti amerických diplomatů tehdy dohodli formální vznik nového státu Bosna a Hercegovina, který znamenal de facto konec jugoslávské války.

Situaci v Bosně a Hercegovině při výročí takzvané Daytonské dohody sledoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín. Podle něj dnes uspořádání vyhovuje pouze bosenským Srbům, tamní Chorvaté požadují stejné podmínky jako Srbové, zatímco bosenští Muslimové žádají návrat k unitárnímu státu bez vnitřních etnických hranic.

Nový stát byl od počátku prohlášen za konfederaci, Chorvati a Srbové získaly rozsáhlou míru samosprávy, takže centrální vládě v Sarajevu připadá pouze minimum nezbytných pravomocí. Už dva roky po uzavření dohody ale žádali Chorvati a bosenští Muslimové anulování některých bodů ústavy a přezkoumání celé mírové smlouvy. Snaha o posílení jejich pozic trvá dodnes.

Martin Dorazín, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme