Praha si připomíná Světový den obětí dopravních nehod pochodem

Česká republika vzpomíná na oběti dopravních nehod. Jednou z akcí je také pochod Prahou, který skončí v 18 hodin v Letenských sadech. Pořádá ho Ministerstvo dopravy v rámci dlouhodobého projektu kampaně Nemyslíš - zaplatíš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní nehoda (ilustr. obr.)

Dopravní nehoda (ilustr. obr.) | Foto: Hasičský záchranný sbor Úst. kraje

Stovky lidí se dnes účastní pochodu Prahou za oběti dopravních nehod. Organizátoři rozdali na začátku akce všem zúčastněným bílá trička, která symbolizují počet obětí nehod za minulý rok.

„Záměrem bylo, aby v bílých tričkách vyšlo 832 lidí, což symbolizuje počet zemřelých na českých silnicích v roce 2009. V průběhu pochodu by se pak měl převléci do červených triček takový počet lidí, který zemřel doposud v roce 2010, což je přes 630,“ říká Kristýna Kollerová z Agentury RSCG, která akci spolupořádá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pochod Prahou u příležitosti Světového dne obětí dopravních nehod. Téma reportáže Zuzany Filípkové.

Cílem kampaně Nemyslíš- zaplatíš i dnešní vzpomínkové akce je nejen uctění památky obětí dopravních nehod, ale také vzkaz pro nás všechny, že na silnicích jde o život každý den. Řidiči by měly bát ohleduplnější a opatrnější. To podtrhují i samotní účastníci pochodu.

„Účastním se, protože vím jak řidiči dnes jezdí. Chtěla bych proto akci podpořit. Řada lidí za volantem totiž nemyslí. Málem se nám dnes na pražském okruhu stala nehoda a je ironií, že zrovna při cestě na tuto akci,“ uvedla pro Radiožurnál jedna z účastnic pochodu.

Pochod končí kolem 18 hodin u metronomu v Letenských sadech, kde se lidé mohou podívat na projekci s názvem Každý den jde o život. Účastníci pochodu na závěr vypustí balónky jako vzpomínku na oběti erosních dopravních nehod. Kampaň včetně pochodu a dalších vzpomínkových akcí by se měla rozšířit v příštích letech i do dalších měst České republiky.

Bohoslužby za oběti dopravních nehod

Akce v rámci Světového dne obětí dopravních nehod ale nejsou pouze v Praze. Na mrtvé budou vzpomínat pozůstalí při bohoslužbě na dvou místech v Česku - v západních Čechách a na jižní Moravě. Úplně poprvé to bude v kostele svatého Prokopa v Letovicích a potřetí v dálniční kapli na Plzeňsku, která stojí u odpočívadla Šlovice na D 5. Kaple je jedinou stavbou svého druhu v Česku a je věnovaná obětem dopravních nehod.

Na dnešní bohoslužbě bude i Pavel Jedlička, kterému při jedné z dopravních nehod zemřeli cizí vinou dcera, vnučka a její babička. Šedovlasý padesátník, který je členem Českého sdružení obětí dopravních nehod, proto nyní objíždí školy a vypráví dětem o následcích dopravních nehod. Společně s dalšími kolegy pomáhá také lidem, kteří přišli o své blízké.

Víte o čem máte mluvit, protože ti lidé prožívají stejné peklo, jako jsme prožívali my. Když s nimi bude mluvit psycholog, je to sice člověk, který se k tomu učil, ale to je všechno. On si to neprožil,“ uvedl.

Jak Radiožurnálu řekl jeden z řidičů, kteří zastavili na dálničním odpočívadle na D 5, kaple je zde na místě: „Mluvili jsme tady s policisty, kteří mluvili o tom, že jejich hlavní činností je odklízet mrtvoly z dálnic, což prý dělají téměř denně.“

Zuzana Filípková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme