Irsko požádalo Evropskou unii o finanční pomoc. Dostane ji

Irsko oficiálně požádalo Evropskou unii o pomoc se zvládáním svých finančních potíží. Ministři financí států eurozóny ji při nedělní telekonferenci schválili. O tom, že bude muset Irsko požádat sedmadvacítku o pomoc kvůli špatnému stavu svých bank, se spekulovalo celý minulý týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velký irský hladomor připomíná pomník v Dublinu

Velký irský hladomor připomíná pomník v Dublinu | Foto: licence Public Domain (eng), User:AlanMc

Pomoc Irsku z Evropského záchranného mechanismu půjde do desítek miliard eur. Podle ministra financí Unii předsedající Belgie Didiera Reynderse by částka neměla přesáhnout 100 miliard eur. Stejný odhad uvedl i irský premiér Brian Cowen.

Konkrétní sumu určí až jednání ministrů financí států eurozóny a Mezinárodního měnového fondu na konci měsíce. Pomoc má být podle eurokomisaře pro hospodářské záležitosti Olliho Rehna rozfázovaná do 3 následujících let.

Do záchranného mechanismu přispěla eurozóna největší částkou – 440 miliard eur. 250 miliard dodá Mezinárodní měnový fond a 60 miliard zajišťuje Evropská komise.

Irsko bude muset půjčenými penězi řešit špatnou situaci svých bank. Ty se dostaly do problémů, když se prakticky zhroutil irský trh s nemovitostmi.

Pavel Novák, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme