Dozorčí rada ČEZ má nové složení. Předsedou zůstává Říman

Mimořádná valná hromada energetické společnosti ČEZ rozhodla o novém personálním složení dozorčí rady. Rada bude mít tři členy za ODS a tři za TOP 09. Věci veřejné a ČSSD budou mít po jednom zástupci. Čtyři zbývající místa připadají na zástupce zaměstnanců a jejich obsazení se měnit nebude. Předsedou dozorčí rady zůstává Martin Říman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Akcionáři ČEZu dopoledne zvolili pět nových členů dozorčí rady. Za občanské demokraty v radě nově usedne předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka a ekonom Lubomír Lízal. TOP 09 bude ve správním orgánu reprezentovat Ivo Foltýn, poradce pro penzijní reformu na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dozorčí radě ČEZu na Rádiu Česko mluvili bývalý ministr financí Eduard Janota a Vratislav Kulhánek, majitelem poradenské firmy Industrial Advisors.

Věci veřejné bude zastupovat Lukáš Hampl z ministerstva dopravy. Sociální demokracie bude mít v dozorčí radě ČEZu jednoho člověka, a to bývalého ministra zahraničí Jana Kohouta. Valná hromada také potvrdila Martina Římana ve funkci předsedy rady a Eduarda Janotu jako místopředsedu.

„Až na jednu výjimku, což je bývalý ministr zahraničí, kde skutečně nechápu jaká je vazba této odbornosti s ČEZem, si myslím, že ti lidé mají dostatečnou kvalifikaci,“ okomentoval výběr osob do dozorčí rady ještě před začátkem valné hromady Vratislav Kulhánek, majitelem poradenské firmy Industrial Advisors.

Kulhánek navíc nevidí problém v tom, že členy dozorčí rady nominují politické strany: „To že jsou shodou okolností nominováni tou nebo onou politickou stranou, prostě ten systém v této republice je takový a nominuje vždycky vlastník. Vlastníkem je Česká republika a vlastnictví je zprostředkováno ministerstvem financí.“ Podle něj je pozitivní, že žádný z nominovaných lidí není současně aktivním politikem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem na Rádiu Česko byl nový člen dozorčí rady ČEZu Jiří Kadrnka, předseda jihomoravské organizace ODS a člen výkonné rady ODS

Dozorčí rada ČEZ má celkem dvanáct členů, z nichž osm je voleno valnou hromadou a čtyři volí zaměstnanci. Všichni mají čtyřleté funkční období.

Volba členů dozorčí rady nemá žádný vliv na chod firmy, protože její členové firmu neřídí, ale jen na její chod dohlížejí. „Dozorčí rada má hlavně kontrolní roli, která vyplývá z obchodního zákoníku. Já věřím, že všichni členové budou tuto roli stoprocentně plnit,“ dodal bývalý ministr financí Eduard Janota.

„Budeme dbát na to, aby majetek společnosti, akcionáře, za kterého jsem nominován, byl zhodnocován,“ dodává Janota.

Podle nového člena dozorčí rady Jiřího Kadrnky se v nejbližší době neplánují nějaké výrazné změny ve vedení společnosti: „Já jsem znám jako dlouhodobý lehký kritik vedení společnosti ČEZ. V tomto okamžiku jsou ale jasné signály od vlastníka, že nechce měnit management, i když kompetence z hlediska stanov přísluší dozorčí radě, ale signály od akcionáře v tomto okamžiku jsou, že prozatím žádné personální změny v představenstvu nebudou.“

Ondřej Černý, Tomáš Medek, Lucie Maňourová, Lenka Rafaelová, Petr Sehnoutka, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme