Američanům se nelíbí zpřísnění prohlídek na letištích

Zpřísnění prohlídek na amerických letištích znervózňuje cestující. Inspektoři Úřadu pro bezpečnost v dopravě mohou kontrolovat pasažéry způsobem, který velké části z nich vadí. Před prodlouženým víkendem svátku Díkůvzdání to ve Spojených státech vede k ohnivé politické diskuzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pasová kontrola na americkém letišti

Pasová kontrola na americkém letišti | Foto: Alexandr Pícha

‚Podrobte se prohlídce zařízením, které vás ukáže doslova nahé. Pokud odmítnete, musíte podstoupit prohlídku, při které budou naši inspektoři dlaní prohmatávat váš rozkrok a jiná citlivá místa.‘

Přehrát

00:00 / 00:00

Prohlídky na letišti.mp3

Takovému výběru čelí teď cestující na leteckých linkách uvnitř Spojených států. Úřad pro bezpečnost v dopravě, který je na amerických letištích všudypřítomný, zřejmě překročil hranici tolerance americké veřejnosti. Na druhou stranu podle průzkumu, který si nechala připravit jedna americká televizní stanice vyplynulo, že s důkladnějšími prohlídkami souhlasí čtyři pětiny Američanů.

Pasažéři mohou prohlídku zařízením odmítnout, pak ale musí absolvovat důkladnou prohlídku – osahání inspektorem nebo inspektorkou. Donedávna se inspektoři dotýkali citlivých míst hřbetem ruky, nyní prohmatávají dlaní.

Oficiálně sice zpřísnění prohlídek na letištích podporuje i prezident Obama. Stranou oficiálních prohlášení se ale začíná mluvit o zmírnění pravidel.

Vít Pohanka, Michaela Vydrová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme