Nové vedení KDU-ČSL má zajistit obrodu strany

Lidovci si během víkendového sjezdu zvolili nové vedení složené z nováčků. Novým předsedou strany se stal veterinář Pavel Bělobrádek. Krajský tajemník strany patřil už před sjezdem k favoritům a zaujal delegáty hlasitým a přímočarým vystupováním. Například když prohlásil, že se na jatkách setkal se spoustou sviní a že by se s nimi dokázal vyrovnat i v politice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým předsedou KDU-ČSL byl 20. listopadu na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou zvolen v prvním kole Pavel Bělobrádek (vpravo). Na snímku si s ním připíjejí delegáti z jihomoravského kraje.

Novým předsedou KDU-ČSL byl 20. listopadu na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou zvolen v prvním kole Pavel Bělobrádek (vpravo). Na snímku si s ním připíjejí delegáti z jihomoravského kraje. | Zdroj: ČTK

Lídr se bude muset vypořádat s odlivem voličů v Čechách, nálepkou klerikální strany i prázdnou pokladnou. Předseda Bělobrádek chce, aby se lidovci jasně profilovali jako strana pravého středu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Celostátní sjezd KDU-ČSL na Rádiu Česko okomentoval europoslanec Jan Březina

„Křesťanská demokracie tady je, umí formulovat svoje názory a bez pochyby bude jednoznačným hlasem, který bude podporovat všechny rozumné reformy, ale zároveň bude stát na straně těch, kteří se nemohou bránit a budou poškozeni necitlivými zásahy do života našich spoluobčanů.“

Kromě omlazených špiček se do širšího vedení dostali i tzv. matadoři typu Jana Kasala, Michaely Šojdrové nebo europoslance Jana Březiny.

„Nový předseda strany, který přesně deklaroval, že jsme křesťanská demokracie. To znamená, že si nebudeme zahrávat s levicovými koncepty a podobně, tak to si myslím, že to je právě ten fakt, proč jsem přijal nabídku na místo v celostátním výboru,“ vysvětlil svou kandidaturu Březina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavla Bělobrádského v poledních Ozvěnách dne představil komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Nováčka se lidovci pokusili změnit negativní vývoj a sází na nové neokoukané vedení. Jejich cesta zpátky do parlamentu ale bude ještě velmi trnitá a záleží na tom, jak se strana vyprofiluje.

„Musí si přesně vytipovat sociálně-profesní skupiny k nímž bude hovořit. Nemůže hovořit ke všem, například ke všem mladým nebo ke všem starým, protože k nim hovoří i jiné politické strany. Musí to být velmi selektivní výběr a za této podmínky pak lidovci mají šanci se dostat nazpátek do parlamentu,“ vysvětlil Nováček.

Tomáš Pavlíček, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme