Wulff: Nesrovnáváme zločiny páchané Němci na Češích a opačně

Evropské otázky, ale především vnímání citlivých historických událostí na české a německé straně hranice byly hlavními tématy setkání německého prezidenta Christiana Wulffa se svým českým protějškem Václavem Klausem na Pražském hradě. Český prezident po schůzce uvedl, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou nejlepší v historii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti Christian Wulff a Václav Klaus

Prezidenti Christian Wulff a Václav Klaus | Zdroj: ČTK

Jak v Odpoledním Radiožurnálu uvedl bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek, který byl na tiskové konferenci po jednání prezidentů na Pražském hradě, všechna téma na setkání českého prezidenta Václava Klause s jeho německým protějškem Christianem Wulffem přebilo vnímání citlivých historických událostí na české a německé straně hranice.

Německý prezident se podle něj jakoby magicky k tomuto tématu neustále vracel, byť nemusel. „Cítím odpovědnost i stud za zločiny v Česku a na Češích, které Němci spáchali. Byl by stejný zločin porovnávat nacistické zločiny s událostmi po skončení druhé světové války,“ citoval Wolfa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tiskovou konferenci po jednání na Pražském hradě sledoval Jiří Hošek, někdejší dlouholetý zpravodaj ČRo v Německu.

Podle německé hlavy státu se Němci musejí neustále přiznávat ke strašlivým zločinům v Česku a na Češích. To platí samozřejmě i pro další generace. Wulff, byť sám příslušník už poválečné generace cítí podle svých slov odpovědnost a stud vůči strašlivým zločinům, které se staly.

Wulff se zároveň zavázal k tomu, že Němci nebudou zasahovat do stále uvolněnější diskuse, která se k citlivým tématům v Česku vede. Jak Hošek uvedl, došlo i na hodnocení historických událostí, respektive jejich vytrhávání z kontextu, což je i horké téma posledních dnů.

„My Němci nesrovnáváme zločiny, které Němci spáchali na Češích a opačně. Jsme na hony vzdáleni tomu, tyto události stavět na stejnou úroveň. Byl by to historicky vzato další zločin. Ale s vědomím všech hrůz, které Němci v Česku a na Češích spáchali si myslím, že 65 let od konce druhé světové války, můžeme my Němci vyjádřit přání, aby se historicky zpracovaly i ty události, které po německých ukrutnostech následovaly,“ uvedl Wulff.

Evropské otázky

Státníci kromě vzájemných vztahů hovořili také o evropských otázkách. Václav Klaus po schůzce uvedl, že vstup do eurozóny teď není pro Česko žádné téma. Wulff Česku naopak přijetí eura doporučil. Český prezident přiznal, že ho potíže dalších států eurozóny rozhodně netěší.

„Fakticky neexistuje v České republice žádná zřetelně definovaná skupina lidí, která by doporučovala náš vstup do eura v představitelné budoucnosti," řekl Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovory prezidentů Česka a Německa přiblížil Jiří Hošek také na Rádiu Česko.

"Na druhé straně musím říci, že pro nás, až nejsme členy eurozóny, není žádnou radostí objevovat jeden problém některé členské země za druhým – jak dokazuje včerejšek s Irskem. Jako země velmi těsně spojená s Německem a s Evropou vůbec, se jakýkoli problém v eurozóně stává problémem i pro nás,“ připomněl český prezident.

Wulff potvrdil zájem Německa o koupi Lobkowiczkého paláce

S německou hlavou státu jednal i český premiér Petr Nečas. Jak na následné tiskové konferenci Nečas uvedl, tématem této schůzky byly hospodářské vztahy obou zemí, současná situace v eurozóně, projekt východního partnerství EU.

Na dotaz českých novinářů Petr Nečas rozvedl také otázku budoucnosti Lobkowiczkého paláce na pražské Malé Straně. Sídlí tam německé velvyslanectví a Wulff dnes potvrdil, že zájem Německa o koupi této budovy trvá.

„Premiér přiznal, že česká vláda teď relativně čerstvě dostala novou nabídku z německé strany na tuto koupi plus výměnu za velmi lukrativní a zajímavý pozemek v centru Berlína, kde by mohla vzniknout ambasáda česká," uvedl Jiří Hošek s tím, nabídku teď pečlivě analyzuje české ministerstvo zahraničních věcí.

Milan Kopp, Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme