Hvězda mladého českého brankáře Michala Neuvirtha v NHL stoupá

Hokejový tým Washington Capitals letos zase válí. S třiceti body vede tabulku NHL a velkou zásluhu na tom má mladičký brankář Michal Neuvirth z Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový brankář Washingtonu Capitals Michal Neuvirth

Hokejový brankář Washingtonu Capitals Michal Neuvirth | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Atmosféra na vyprodaném stadiónu Verizon Center stojí za to. Největší hvězdou washingtonského týmu je samozřejmě útočník Alexandr Ovečkin. Ale mezi fanoušky se v posledních týdnech objevily i dresy s číslem 30 a jménem Neuvirth. „Neuvy je prostě skvělý hráč a brankář,“ shrnuje fanynka Viktoria důvod, který ji přiměl k tomu, aby si za 200 dolarů koupila týmový dres se jménem českého hráče.

K popularitě a obecnému povědomí o Michalu Neuvirthovi přispěla určitě skutečnost, že byl za říjnové výkony vyhlášen nováčkem měsíce. „První měsíc jsem se ukázal, chytal jsem vážně dobře a doufám, že se mi takhle bude dařit i dál,“ říká mi v šatně sám Michal Neuvirth.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hvězda mladého českého brankáře Michala Neuvirtha v NHL stoupá

Jenže cesta mezi hráčskou elitu není pochopitelně uhlazená a rovná jak pravítko. Michal čelí obrovskému tlaku a není snadné se s tím vždycky vyrovnat: před dvěma týdny v Bostonu například inkasoval třikrát za sebou během několika minut a trenér washingtonského týmu Bruce Boudreau ho stáhl uprostřed zápasu. Mluvil pak o tom, že mladý český brankář může být unaven.

V severoamerické NHL se hraje každý druhý večer, připomíná trenér Boudreau nelítostné tempo, které musí hráči vydržet. Sám Michal připouští, že ubránit se únavě není vůbec snadné: „Určitě jsem byl trochu unavený a tlak byl veliký. Pro mě jako mladého kluka to bylo těžké. Bohužel mi během sedmi minut dali tři góly. Trenér mi řekl, ať si z toho nic nedělám a odpočinu si.“

Nesmírně důležitá je pro tak exponovaného hráče relaxace. „Koukám na filmy a hraju na PlayStation,“ svěřuje se mi brankář. „Také mám rád procházky se psem, často s přítelkyní, která je také z Ústí nad Labem jako já. Ona sama mi se vším hodně pomáhá a jsem rád, že tu se mnou je.“

Washingtonští fanoušci jsou nejenom početní, ale i vděční. Každý úspěšný zákrok Michala Neuvirtha důsledně a hlasitě odmění. Cesta na hokejový vrchol není samozřejmě snadná. Michal Neuvirth na ni však vyrazil plným tempem a s nasazením. To zdejší hokejové publikum viditelně a slyšitelně oceňuje a drží Michalovi palce.


Zvětšit mapu: stadión Verizon Center ve Washingtonu

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme