Za agresivní předjíždění na dálnici D1 padl pětiletý trest

Pět let vězení a ztráta řidičského průkazu na sedm let. Takový trest udělil středočeský krajský soud řidiči Luboši Lacinovi, který letos v březnu zavinil dopravní nehodu na dálnici D1, když úmyslně vytlačil z vozovky pomaleji jedoucí auto mladého páru. Verdikt zatím není pravomocný, Lacina se proti němu odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luboš Lacina v doprovodu svého právního zástupce odchází od soudu

Luboš Lacina v doprovodu svého právního zástupce odchází od soudu | Zdroj: ČTK

Podle rozsudku jednal Lacina úmyslně, když přibrzdil u předjížděného auta, gestikuloval na jeho osádku zdvižených prostředníkem a pak prudce strhl řízená doprava. Mazda, kterou řídila mladá žena, po bočním nárazu vyjela ze silnice a několikrát se přetočila přes střechu. Řidička a spolujezdec z hrůzostrašně vypadající nehody vyvázli jen s lehkými oděrky.

Březnovou nehodu na 24. kilometru dálnice ve směru na Prahu zachytila dálniční kamera. A pořízený záznam se stal stěžejním důkazem, ze kterého pak vycházely i posudky znalců. To potvrzuje i státní zástupce Tomáš Milec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh hlavního líčení sledoval i reportér Radiožurnálu Martin Drtina.

„Byl tam zpracován neskutečně podrobný a velmi přesvědčivý posudek Ústavu soudního inženýrství v Brně. Jsem rád, že soud došel k takovému závěru a myslím, že je to skvělý signál pro všechny slušné řidiče, kteří na silnicích jezdí,“ uvedl.

Radiožurnálu Milec také potvrdil, že pokud by tam nebyl obrazový záznam, úmysl by se Lacinovi prokazoval jen velmi obtížně, a zřejmě by to pak muselo být kvalifikováno jen jako přestupek.

Lacina se od začátku hájí tím, že šlo o jeho hrubou řidičskou chybu, o nedbalost, kdy si nevšiml, že už se může zařadit před předjížděné auto. Úmysl ale jednoznačně popírá. Rozsudek ho proto překvapil a na místě se proti němu odvolal.

Poškozené dvojici škodu uhradil, teď mu už zbývá pouze menší dluh, asi deset tisíc korun vůči zdravotní pojišťovně. „Samozřejmě jsem se vyrovnali a omluvil jsem se. Odvolali jsme se a budeme bojovat dál,“ řekl.

Věcí se tedy bude muset znovu zabývat Vrchní soud v Praze. Státní zástupce si také ponechal lhůtu na odvolání, prý ještě zváží, jestli udělený trest odpovídá společenské nebezpečnosti. Je to trest na samé dolní hranici sazby, níže už jít nešlo. Navíc v nejlehčím typu káznice, tedy ve věznici s dohledem.

Martin Drtina, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme