Sonar inspirovaný delfíny

22. listopad 2010
Monitor

Inženýři ze Southamptonské univerzity vyvinuli nový typ podvodního sonaru, který dokáže detekovat objekty i skrze clonu vzduchových bublin.

Konvenční sonary dokážou detekovat a identifikovat objekty ve vodě díky tomu, že vysílají zvukové vlny a zaznamenávají jejich echo. Tento přístup skvěle funguje u objektů jako jsou lodní vraky, útesy nebo ponorky. Problematický je však všude tam, kde voda obsahuje větší množství vzduchových bublin, které zvuk rozptylují a sonarové zařízení uvádějí ve zmatek.

Při vývoji nového typu sonaru určeného pro průzkum mělkých vod se britští vědci inspirovali u živočichů. Při lovu kořisti vytvářejí někteří delfíni sítě tvořené bublinami vzduchu. Zároveň ale k orientaci pod vodou používají sonar. Pokud jej při lovu nevypínají, znamená to, že problém bublin není neřešitelný. Vzhledem k nedostatku dat vědci nemohli jednoduše okopírovat delfíní sonar. Místo toho se posadili a vymysleli vlastní systém, který by u delfínů mohl fungovat.

Dostal jméno TWIPS (twin inverted pulse sonar) a jeho podstatou jsou spojené páry zvukových pulzů. První pulz má tvar vlny přesně opačný než jeho dvojče, které k cíli dorazí o nepatrný okamžik později. Tento systém by teoreticky měl zesílit echo objektu skrytého v bublinách a zároveň potlačit „šum“ vytvářený bublinami. TWIPS se ale osvědčil i v praktických testech – v bublající vodě překonal konvenční sonar jak v testovací nádrži, tak i na palubě výzkumného plavidla jménem Bill Conway, které monitorovalo vody o hloubce 10 až 20 metrů.

Zdroj: ScienceDaily, Proceedings of the Royal Society A

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.