Vědci představili další studii zabývající se ovzduším na Ostravsku

Komise pro životní prostředí české Akademie věd v Praze pořádá seminář o vlivu špinavého ovzduší na lidské zdraví. Na semináři představila výsledky výzkumu Program Ostrava, který se zabývá právě nevalnou kvalitou ovzduší na Ostravsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl v okolí Ostravy

Průmysl v okolí Ostravy | Foto: Tomáš Adamec

„Když srovnáváme znečištění v Ostravě se znečištěním v jiných oblastech našeho státu, i když koncentrace jemnými prachovými částicemi jsou podobné a výrazně se neliší, tak se liší zejména v koncentracích karcinogenního benzoapyrénu,“ popisuje zásadní problém Ostravska Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závěry výzkumu na Rádiu Česko představil Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV

Podle něj je Ostravsko jednou z nejvíce znečistěných oblastí v Evropě. „Co se týká koncentrací benzoapyrénu, tak je to v rámci Evropské unie jednoznačně nejhorší znečištění. Je potřeba říci, že polovina znečištění je na moravské straně Slezska a druhá polovina na polské straně, protože i charakter průmyslu je značně podobný,“ vysvětluje Šrám.

Znečištění má vliv hlavně na nemocnost dětí, ale například i na délku života. „Ukazuje se, že z hlediska střední délky života u mužů je o dva roky kratší než je průměr v České republice. Co se týká žen, tak tam je to podobné,“ popisuje vedoucí výzkumu.

Situaci by podle Šráma mohlo zlepšit zmodernizování starých průmyslových provozů: „Nejefektivnějším řešením je, když máte různé průmyslové provozy, které používají staré technologie, zmodernizovat je. Podobná situace, která je dnes na Ostravsku, byla v 60. letech v Porúří, kdy k tomu tenkrát vláda přijala rozsáhlý program a došlo k výraznému zlepšení. Podobnou situaci mají i v jiných státech.“

Lenka Rafaelová, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme