Budova berlínského Reichstagu je uzavřena kvůli hrozbě teroristů

Německá policie uzavřela budovu Říšského sněmu v Berlíně. Budova parlamentu by měla být údajně cílem plánovanému útoku teroristů. Okolo Reichstagu jsou zátarasy, na místě hlídkuje asi 60 plně ozbrojených policistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova berlínského reichstagu je kvůli hrozbě terorismu uzavřena

Budova berlínského reichstagu je kvůli hrozbě terorismu uzavřena | Zdroj: ČTK

V běžných dnech místo plné turistů dnes zeje prázdnotou. Do budovy nemá přístup nikdo, kdo není předem ohlášený.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Berlíně mluivila na Rádiu Česko tamní zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

„22. listopad je dnem, o kterém se v poslední době mluvilo v souvislosti s hrozícím teroristickým útokem. Hrozba platí i pro další dny, německá policie ale nechce nechat nic náhodě a ochrana Reichstagu je logickým krokem,“ říká berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová.

Podrobnosti o útoku prozradil islámský džihádista, který žije v zahraničí a údajně se chystal z řad teroristické organizace vystoupit. O plánech Al-Káidy několikrát informoval německou kriminální policii a podobná varování přišla i od americké FBI.

Odborníci varují před panikou

Podle FBI má za plánovanými útoky stát šíitsko-indická skupina, která se nazývá ‚Meč‘. Ta údajně uzavřela dohodu s Al-Káidou, a chtěla do Německa vyslat dva muže, aby provedli v zemi atentát.

Informace se poněkud rozcházejí pokud jde o datum útoků i počet útočníků. Podle některých zdrojů by mělo jít o konec listopadu, jindy se mluví o útoku teroristů v únoru nebo v březnu. Také počet teroristů se různí, mohlo by jich být až osm,“ pokračuje Stejskalová.

Podle ní se hrozba terorismu a atmosféra strachu projeví i v chování Berlíňanů:

„O víkendu jsem měla pocit, že lidé městem běžně procházeli a nevyhýbali se ani místům s větší koncentrací. S každým uzavřením dalšího prostoru nervozita narůstá. Dnes je v ulicích města mnohem méně lidí, otázkou ale je, zda za tím nestojí špatné počasí. Již jsem ale také slyšela, že mají lidé obavy vydat se s dětmi na vánoční trhy, které jsou také zařazeny mezi případné cíle teroristů.“

„Ne, nemám strach a na vánoční trhy půjdu tak jako tak,“ tvrdí jedna z obyvatelek německé metropole. Právě ke klidu vyzývají odborníci na terorismus. Hysterie a panika je to, čeho chtějí teroristé dosáhnout.

Bezpečnostní opatření jsou maximální, přesto se v Německu diskutuje o tom, nakolik je policie připravená. Zatímco zneškodnění útočníka v amoku ve školním zařízení policisté pravidelně trénují, protiteroristický zásah zatím často nenacvičovali.

Klára Stejskalová, Ondřej Černý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme