Objevy a události týdne č. 47

21. listopad 2010

Lampa na psí trus, falešný beskydský medvěd, margayové a tamaríni, neznámé komunity peruánské Amazonie, Eris versus Pluto.

V americkém městě Cambridge mají v parku lampu, ve které hoří metan, produkovaný mikroby rozkládajícími psí trus. Princip recyklátoru výkalů je prostý. Trus zabalený do sáčku z rozložitelného materiálu se hodí do nádrže s vodou a pak se zatočí kolem, takže se obsah dokonale promíchá. Vznikající plyn putuje potrubím do nedaleké lampy. Pejskaři jsou prý v Cambridge pilní, takže lampa svítí stále.

Stopy medvěda ve „zvířecím“ podchodu pod železnicí u Jablunkova v Beskydech, ze kterých měli ekologové takovou radost, byly podvržené. Podrobnější zkoumání prokázalo, že si z ochranářů někdo vystřelil – sled stop a některé jejich detaily neodpovídají skutečným medvědím stopám. Ekologové se nechali napálit, protože z uvedené oblasti skutečně přicházejí informace o výskytu medvědů.

Malá americká kočkovitá šelma margay, příbuzná ocelota, dovede lákat kořist napodobováním zvuků. Vědci pozorovali margaye, který se snažil přivábit skupinu tamarínů pestrých tím, že napodoboval zvuky jejich mláďat. Několik opiček se mu skutečně podařilo oklamat, ulovit však žádnou nedokázal. Tamaríni lest prokoukli a utekli. Pokaždé však nemusí mít takové štěstí; jinak by to asi margay nedělal.

V peruánské Amazonii prý dodnes žijí neznámé indiánské komunity, které nejsou ve styku s okolní civilizací. Podle peruánského ministra kultury, antropologa Juana Ossia, se jedná asi o patnáct komunit, které se samy dobrovolně izolují v pralese. Na jihovýchodě země se podařilo nalézt jejich oštěpy, šípy, pytle z rostlinných vláken a také chýše z kukuřičného šustí a palmových listů.

Trpasličí planeta Eris není větší než bývalá planeta Pluto, zato má o čtvrtinu vyšší hmotnost. Vědci to zjistili díky detailním pozorováním měsíčku Dysnomia, který Eris obíhá. Znamená to, že vnitřní stavba obou trpasličích planet musí být odlišná – Eris je daleko hustší než Pluto. Z čeho se přesně skládá a jaká je vnitřní stavba tohoto tělesa je těžké zjistit. Obíhá Slunce osmašedesátkrát dál, než naše Země.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 47/2010, 20. - 26. listopadu.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio