Japonský ministr spravedlnosti vtipkoval o lehkém zaměstnání, je bez práce

Vedení ministerstva spravedlnosti je nejlehčím zaměstnáním v Japonsku. Vyplývá to alespoň z výroků ministra Minorua Janagidy. Ten se totiž v soukromí před několika pozvanými vychloubal, že v parlamentu bohatě vystačí s pouhými dvěma frázemi. Ministrovy výroky se indiskrecí kteréhosi z přítomných dostaly na veřejnost. Opozice Janagidu tvrdě kritizovala a ministr dnes ráno rezignoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko

Japonsko | Foto: Emanuel Macoun

Dvojice frází Minorua Janagidy je světu známa. První z nich zněla: ‚Nebudu komentovat jednotlivé případy‘ a druhá fráze zněla: ‚Jednám v souladu s právem a důkazy‘. To je podle ministra, dnes už bývalého, vše co mu stačilo, aby proplul parlamentem, když na něj měl někdo nějaký nepříjemný dotaz. Proto se nechal slyšet, že jeho práce byla vůbec nejlehčí v Japonsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonský ministr.mp3

Japonský premiér Naoto Kan Janagidu za výroky pokáral, opozice vyzývala, aby byl ministr odvolán.

Japonsko je v období před schvalováním rozpočtu, vláda včetně premiéra je nepopulární. Naoto Kanovi je vyčítáno, že nezvládl teritoriální spory s Čínou a Ruskem.

Ministr spravedlnosti Minorua Janagida dnes ráno oznámil, že odstoupí z úřadu. Není zdaleka prvním japonským politikem, kterého jeho prostořekost dohnala k demisi.

Například jeden ministr turistiky byl ve funkci pouhé 4 dny, protože řekl, že Japonci nemají rádi cizince. Jiný ministr řekl, že ženy jsou pouhé stroje na výrobu dětí nebo že Američani jsou líní a černoši umí pouze montovat auta. Ministr obrany Fumio Kjuma kdysi prohlásil, že bombardování měst Hirošima a Nagasaki bylo nevyhnutelné. Po tomto výroku také z funkce odstoupil.

Milan Slezák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme