Češi berou špatně antibiotika. Riskují tak odolnost bakterií

S příchodem podzimu se v ordinacích pravidelně násobí počty pacientů s virózami. Lidé chodí k lékařům s teplotou, rýmou i kašlem. Přestože stačí tyto potíže takzvaně "vyležet", někteří pacienti si nechávají předepisovat antibiotika. Riskují tím ztrátu jejich budoucí účinnosti. Nejen tento nešvar má vymýtit Antibiotický týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky

Léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Lidé často přecházejí drobné virózy, chodí do práce, starají se o rodinu a snaží se fungovat. Léčí se v noci léky proti bolestem a horečce, a když ráno zjistí, že to nezabralo, zajdou si k lékaři pro antibiotika.

Podle doktora Vlastimila Jindráka z Nemocnice Na Homolce vyžadují pacienti antibiotika často zbytečně, protože na virová onemocnění nepůsobí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Květy Moravcové o nadužívání antibiotik.mp3

„Často jsou antibiotika indikována u viróz, jako je třeba chřipka nebo běžné nachlazení. To je hlavní důvod, proč jsou antibiotika nadužívána, a proč může vznikat odolnost bakterií k ředě přípravků na léčbu závažnějších infekcí,“ upozorňuje Jindrák.

Někteří pacienti si dokonce nechávají předepisovat antibiotika, i když jsou zdraví, hlavně v době dovolených. „Lidi si berou antibiotika s sebou na dovolené pro jistotu. Nevidíme to rádi a snažíme se vysvětlovat, jak bakteriální onemocnění probíhá, ale není to dobře,“ říká lékárnice Hana Kozlová.

Podle doktora Vlastimila Jindráka předepisují někteří lékaři antibiotika takříkajíc "pro jistotu". „Lékaři se obávají o výsledek léčby nemocného, takový ten pocit: dáme pro jistotu antibiotika, abychom předešli komplikacím. Na základě studií se ukazuje, že podání antibiotik ‚pro jistotu‘ může být kontraproduktivní,“ vysvětluje Jindrák.

Když se pak totiž takoví pacienti dostanou třeba na jednotku intenzívní péče, může být jejich léčba mnohem komplikovanější, v krajním případě dokonce nemožná.

Antibiotický týden chce napravit chybné užívání antibiotik

Česká lékárnická komora proto startuje kampaň Antibiotický týden v prostředí lékáren, ve které pacienty ode dneška do pátku informuje o tom, kdy antibiotika užívat.

„Když někdo chce řešit nachlazení, tak zdůrazňujeme, jaká léčba je vhodná, kdy by byla či nebyla vhodná antibiotika, máme zde letáčky, upozorňujeme na to víc, než bylo zvykem,“ dodává Kozlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Havlíček mluví o špatných návycích při braní antibiotik.mp3

Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka mají evropské antibiotické dny tradici a v rámci letošního ročníku chtějí lékárníci srovnat český přístup k lékům s přístupem evropským, ale také zjistit, jak jsou na tom pacienti s informovaností.

„Problém není ani tak v tom, že by se antibiotika nadužívala, ale že se používají nesprávně. Mnohdy se neberou dostatečně dlouhou dobu, mnohdy se berou na nesprávná onemocnění nebo se nedobraná antibiotika opakovaně užívají bez vědomí lékaře,“ vypočítává Havlíček základní nešvary v užívání antibiotik.

„Zodpovědnost pacienta je zde na místě, neměl by chtít za každou cenu od lékaře předepsat antibiotika,“ upozorňuje prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Pacienti se do informační kampaně mohou zapojit vyplněním dotazníku, který najdou na stránkách České lékárnické komory.

Květa Moravcová, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme