Při oslavách v Kambodži zemřelo v tlačenici přes 340 lidí

Nejméně 345 lidí zahynulo a skoro stejný počet dalších utrpělo zranění v tlačenici na mostě v hlavním městě Kambodži Phompenhu během tradičního Vodního festivalu, kterého se v kambodžské metropoli účastnilo několik milionů lidí. Jde pravděpodobně o tlačenici s nejhorší bilancí na světě za posledních pět let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při oslavách v Phompenhu zemřelo nejméně 180 lidí

Při oslavách v Phompenhu zemřelo nejméně 180 lidí | Zdroj: ČTK

Tlačenice vznikla na mostě přes řeku Tonle Sap. Ten spojuje Phompenh s malým Diamantovým ostrovem, kde se odehrávala hlavní část oslav.

Podle svědků vypukla panika na mostě k Diamantovému ostrovu, kde vodní festival vrcholil, poté co tam několik osob zabil elektrický proud. V následném chaosu umírali hlavně lidé vracející se z ostrova z koncertu nebo nákupů. Většina z obětí tlačenice nebo seskoků do řeky pod mostem jsou podle místních nemocnic ženy.

Podle kambodžských úřadů jde o největší tragédii, ke které kdy během festivalu úrody a hojnosti došlo. „Je to pro Kambodžu nejhorší tragédie za posledních třicet let, od konce krvavé vlády Rudých Kmérů,“ řekl v televizi kambodžský premiér Hun Sen, který se omluvil za událost, po níž se Phnom Penh ponořil do smutku, a zároveň nařídil její vyšetření.

Martin Hromádka, Jan Prokeš, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme