Češi před Vánocemi víc zneužívají firemních počítače

Vánoce jsou kromě jiného i svátky zneužívání firemních počítačů. Před Vánocemi totiž tráví zaměstnanci na počítači různými mimopracovními činnostmi každý den až 90 minut, tedy pětinu pracovní doby. Jde například o výběr a nákup vánočních dárků nebo rezervaci zimní dovolené. Tvrdí to alespoň analýza společnosti truconneXion.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena u počítače

Žena u počítače | Foto: Jiří Hošek

Podle analýzy stoupá před Vánocemi čas, který zaměstnanci používají firemní počítače k soukromým účelům, o 20 až 50 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předvánočním zneužívání firemních počítačů pro soukromé účely mluvil na Radiožurnálu jeden z ředitelů truconneXion Robert Kleiner

„Možnosti zjišťování jsou dnes již velmi kvalitní. Jedná se o takzvaný monitoring počítačů zaměstnanců, což je velmi jednoduchá věc, která umí vysledovat, ve které oblasti se zaměstnanec během své pracovní doby pohybuje a jak firemní počítač využívá,“ vysvětluje jeden z ředitelů truconneXion Robert Kleiner.

Analýza byla podle Kleinera vypracována na základě dat z firem, které mají možnost je poskytovat.

„To, co může zaměstnavatel proti takovému chování udělat je, že zaměstnancům oznámí, že takový systém existuje a je možné ho k takovým účelům použít. Zaměstnanci si uvědomí, že jim někdo může koukat pod prsty, i když jim zrovna nestojí za zády,“ říká Kleiner.

Podle něj nicméně není podobné zneužívání firemních počítačů ve světě nijak výjimečné.

Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme