Reorganizace cizinecké policie: odejde 700 lidí

Cizineckou policii čeká za měsíc nejrozsáhlejší reorganizace, kterou mnozí nazývají spíš definitivním zrušením. Z rozhodnutí ministra vnitra Radka Johna musí odejít skoro 700 lidí a zhruba stejný počet jich přejde k jiným útvarům. Současně vyplouvají na povrch korupční kauzy spojené právě s příslušníky Cizinecké policie. Odborníci z nevládních organizací upozorňují na neutěšené poměry v této policejní složce, které se za celých dvacet let nepodařilo zlepšit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie hledala na radnici v Hořovicích bombu

Policie hledala na radnici v Hořovicích bombu | Foto: Petr Kološ

Podle odborníků ze Sdružení pro integraci a migraci se poměry na Cizinecké policii za posledních 20 let nezlepšily. Cizinci stále stojí několikahodinové fronty, někdy i přes noc, policisté jim údajně naschvál vyřizují žádosti na poslední chvíli. Unavení a vystresovaní jsou pak více ochotní dát úplatek, aby si povolení k pobytu zajistili.

Slovy ředitele Služby cizinecké policie Vladislava Husáka se situace pomalu mění k lepšímu. „Výsledky činnosti inspekce ministra vnitra a počet jednání korupčního charakteru u všech složek policie v poměru k cizinecké policii je okolo 9 procent. Koresponduje to s počtem cizineckých policistů v rámci policie jako celku.“

Korupci se daří odhalovat

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladislav Husák a Petr Čižinský diskutují o cizinecké policii v Ozvěnách dne.mp3

V poslední době se daří odhalovat korupci v řadách cizinecké policie, například v rámci akce "Kolo" bylo zdokumentováno víc než 100 případů korupčního jednání, na kterém se podílelo 12 civilistů a tři policisté. Minulé pondělí byla zadržená policistka z Liberce, která měla podle policejní inspekce zpronevěřit 151 tisíc korun vybraných na pokutách.

Právník Pavel Čižinský z nevládní organizace Poradna pro občanství se domnívá, že problémem je moc, kterou mají policisté nad cizinci a cizinci mají snahy tuto moc ovlivňovat.

„Problematický je i systém. Cizinci jsou u nás v podřadném právním postavení a policisté na ty nabídky zkrátka reflektují. Proti cizinecké policii probíhá kampaň, jejímž cílem je zeštíhlení a omezení kompetencí. Možná proto se na ní kontrolní orgány více zaměřují,“ říká Cizinský.

Plánovanou reorganizací by měl resort vnitra ušetřit ročně 219 milionů korun

Pavel Cizinský míní, že by cizinecké policii prospělo zcivilnění. „O pobytových věcech nebudou rozhodovat policisté, ozbrojený bezpečnostní sbor, ale civilní zaměstnanci, jedná se o normální papírování. Jestli se má někde v policii šetřit, tak největší rezervy jsou právě v cizinecké policii. Kontrola cizinců je předimenzovaná.

V rámci reorganizace dojde k přesunu kompetencí z cizinecké policie na ministerské úředníky a k plánovanému masivnímu propouštění. „Zákon počítá s převodem těchto agend v roce 2013. Současné vedení resortu chtělo transakci urychlit, takže tuto agendu převedeme od 1. 1. 2011.,“ říká Husák.

Kontrola cizinců | Foto: Plzeňský kraj

Podle něj se ale nejedná o rušení. Sedm oblastních ředitelství se přetransformuje do 14 odborů CP na jednotlivá krajská ředitelství a svoji agendu budou vykonávat i nadále. Počet lidí se sníží zhruba z 2.500 na 1.500 a zůstane jádro na ochranu vnějších hranic a na úkoly, které souvisejí se členstvím Česka v schengenském prostoru, a zůstane ředitelství coby metodický orgán.

„Cizinecká policie nejedná špatně jenom s cizinci, ale i s vlastními zaměstnanci. Mnozí z nich neví, kde budou v lednu, je tam netransparentnost rozhodování,“ myslí si Cizinský.

„Na ministerstvu vnitra jsou názory, že kdo dělal na cizinecké policii je zkorumpovaný a diskvalifikovaný proto, aby to dělal nadále. Toto je třeba odmítnout. Pokud se jedná špatně s úředníky, budou se chovat špatně i s klienty – cizinci,“ dodává právník a politolog Pavel Čižinský z nevládní organizace Poradna pro občanství.

Veronika Sedláčková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme