Slováci stáli na pokraji vládní krize. Mohl za ni výběr generálního prokurátora

Slovenská vládní koalice překonala další problém, který zaváněl vládní krizí. Shodla se na společném kandidátovi na post generálního prokurátora. Dosavadnímu šéfovi generální prokuratury skončí mandát v únoru příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iveta Radičová

Iveta Radičová | Foto: Vendula Kosíková

Vláda Ivety Radičové se dlouho nemohla shodnout, kdo nahradí Dobroslava Trnku, který vede generální prokuraturu sedm let. Premiérka Radičová dokonce hrozila demisí v případě, že by poslanci Trnku zvolili ještě jednou.

Současný generální prokurátor totiž čelí kritice z řady důvodů. Například proto, že za svého šéfování neobjasnil ani jedinou politickou kauzu včetně sledovaného případu napadení maďarsky mluvící dívky Hedvigy Malinové.

Společným kandidátem koalice, který by měl Trnku nahradit, bude jeden z prokurátorů Jozef Čentéš. Poslanci budou nového generálního prokurátora volit 2. prosince. Prokurátoři jsou na Slovensku obdobou českých státních zástupců.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme