Odbory mají mimořádný sněm. Připraví prosincovou stávku

Odbory projednají přípravu ohlášené prosincové stávky proti snižování mezd zaměstnanců ve státní a veřejné správě na dvoudenním mimořádném sněmu, který dnes začíná v Praze. Posoudí také další postup proti reformám, které v sociální a pracovní oblasti chystá vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda Jaroslav Zavadil v úvodu V. sjezdu ČMKOS.

Místopředseda Jaroslav Zavadil v úvodu V. sjezdu ČMKOS. | Foto: Tomáš Adamec

Odboráři chtějí mimo jiné upozornit na chystanou novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila zatíží pacienty na platbách a spoluúčasti na léčení částkou ve výši deseti miliard korun ročně.

„Zdravotnický zákon, který ve své podstatě přenáší veškeré problémy zdravotních pojišťoven na zdravotnické poskytovatele, čili na nemocnice. No a teď to bude mít dopad na řadu obyvatel, protože ti to budou muset uhradit,“ řekl Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanec Richard Falbr ve Světě o osmé Rádia Česko

Dalším tématem odborového sněmu je příprava stávky proti snižování mezd zaměstnanců ve státní a veřejné správě, plánovaná na 8. prosince. „Budeme se bavit o přístupu odborových svazů vůči stávce a formě podpory,“ upřesnil Zavadil.

Rozhodnutí uspořádat prosincovou stávku podporuje i bývalý předseda největší odborové centrály, dnešní europoslanec Richard Falbr, jak řekl na Rádiu Česko.

„Samozřejmě, kdy jindy by odbory měly jít do stávky, když jde o mzdy a platy. Tak to je přece důvod, aby se odbory bránily. Já si myslím, že důvod ke stávce je víc než opodstatněný.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané stávce mluvili v poledních Ozvěnách dne předseda odborového svazu KOVO Josef Středula a ekonom z institutu CERGE Lubomír Lízal.

Falbr také připomněl, že Česká republika před vstupem do Evropské unie měla za úkol schválit zákon o státní službě. „Ten měl dát státním zaměstnancům určitou míru jistotu výměnou za to, že jejich platy neporostou tak, jako v soukromé sféře. Účinnost toho zákona se neustále odsouvala a státní úředníci nemají vůbec žádnou jistotu,“ uvedl europoslanec.

Stávku státních zaměstnanců podpoří i zástupci pracovníků ve strojírenském průmyslu. „Vyjádření solidární podpory bude jak ve formě písemné, tak i podporou plánovaných mítinků v některých městech a místech České republiky,“ uvedl předseda odborového svazu KOVO Josef Středula.

Jaroslav Skalický, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme