Na chrám svaté Barbory v Kutné Hoře se vrátil opěrný oblouk

Na světoznámý chrám svaté Barbory v Kutné Hoře se po několika měsících znovu vrátil jeden z opěrných oblouků. Technický stav kamenného prvku byl natolik špatný, že odborníci před časem dali před opravou přednost jeho unikátní výměně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kutná Hora

Kutná Hora | Foto: Jan Burda | Zdroj: Český rozhlas

Lešení zakrývá vždy část kutnohorského chrámu už dlouhých sedm let. Tehdy přišli odborníci s varováním, že statika katedrály je zubem času narušena natolik, že části památky hrozí dokonce zřícení. Nejčernější scénář se naštěstí nenaplnil a restaurátoři zvládli všechny opěrné oblouky opravit. Až na ten poslední.

U něj se ukázalo, že samotná obnova kamene by moc nepomohla. „Na tomhle oblouku je jedna závada. A to je špatný kámen, který se drolí,“ vysvětlila Dagmar Fundová, která na chrámu svaté Barbory zajišťuje stavební dozor.

Letos v srpnu restaurátoři opěrný oblouk rozebrali a podle originálu vyrobili stejnou kopii. Nový opěrný oblouk zhruba měsíc upevňovali zpátky na chrám. Hotovo by měli mít právě dnes.

Na rekonstrukci čeká ještě část západního průčelí kutnohorské chrámu svaté Barbory. Potřebných asi devatenáct milionů korun ale církev v současné době nemá a je jisté, že v době úspor nebude tyto peníze jednoduché sehnat.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme