Ministerstvo vyčlenilo 20 milionů na biomasu. Prý je to ale málo

Ministerstvo zemědělství dnes představí podmínky, za kterých budou moci lidé získat dotace na zakládání porostů rychlerostoucích dřevin. Na příští rok má připraveny dotace na biomasu ve výši dvaceti milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina domů je vytápěna touto kotelnou na biomasu, resp. dřevní štěpku.

Většina domů je vytápěna touto kotelnou na biomasu, resp. dřevní štěpku. | Foto: Tomáš Adamec

České sdružení pro biomasu sice oceňuje, že ministerstvo dotace uvolní, zároveň ale říká, že částka je příliš malá. Místopředseda sdružení Vladimír Stupavský vysvětlil, že bude stačit jen na založení 400 až 500 hektarů plantáží rychlerostoucích dřevin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl zemědělský analytik Petr Havel

„Budeme uvažovat, že na založení zhruba jednoho hektaru plantáže rychlerostoucích dřevin je potřeba deset tisíc řízků, neboli sazeniček topolů nebo vrb. Jedna tato sazenička stojí zhruba čtyři až deset korun. Dvacet milionů vychází právě na nějakých pět set hektarů,“ řekl Stupavský.

Podle něj si přitom ministerstvo zemědělství samo zpracovávalo prognózu, která potvrdila vyšší zájem o pěstování rychlerostoucích dřevin. „Z prognózy vyšlo, že by byl zájem mezi zemědělci na dva až pět tisíc hektarů,“ dodal místopředseda Českého sdružení pro biomasu.

Dotace se už jednou neosvědčily

Ministerstvo už jednou pěstování rychle rostoucích dřevin dotovalo, nakonec ale podporu zrušilo. „V současné době neexistuje dotační podpora pěstování rychle rostoucích dřevin. Má to patrně důvod, že se dotační podpora příliš neosvědčila. Rychle rostoucí dřeviny v České republice nerostou zas tak rychle. To znamená, že to není úplně nejefektivnější nástroj,“ vysvětluje zemědělský analytik Petr Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O biomase mluvil na Rádiu Česko náměstek ředitele Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Tomáš Doucha

„Pěstování je navíc omezeno tím, že nebude možné pěstovat rychle rostoucí dřeviny na kvalitní zemědělské půdě, což asi předpokládá nižší hektarové výnosy a nižší efektivitu. Takže to možná bude poněkud sporný dotační titul,“ dodává Havel.

Premiér Petr Nečas navíc nevyloučil, že kvůli spalování biomasy vláda navrhne změnu zákonů. Důvodem je podle něj riziko, že výroba elektrického proudu spalováním biomasy může vyvolat obdobné problémy jako podpora solárních elektráren.

Na zemědělské univerzitě v Suchdole navíc dnes začíná Mezinárodní konferenci Biomasa a energetika 2010. Mimo jiné by tam mělo zaznít, jaké budou podmínky pro dotace a nové výkupní ceny pro biomasu a bioplyn.

Jitka Hanžlová, Jaroslav Skalický, Lenka Rafaelová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme