Před 20 lety ženy dosáhly jižního pólu

Tři Američanky, Japonka a dvanáct obyvatelek Ruska. Tak takováhle skupina něžného pohlaví vyrazila před dvaceti lety na jižní pól. Za 70 dnů na lyžích zdolaly 1 287 kilometrů! Staly se tak první čistě ženskou výpravou, která tento pól zdolala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní polární záře

Jižní polární záře | Foto: National Science Foundation, Keith Vanderline

Shodou okolností přesně před rokem vyrazila na jižní pól také čistě ženská, tentokrát osmičlenná skupina. Dámy vystartovaly na lyžích ze základny na Antarktidě. Expedice se konala v rámci 60. výročí zemí Britského společenství, (tým - z Bruneje, Kypru, Ghany, Indie, Jamajky, Nového Zélandu, Singapuru a Anglie), který čítá 53 bývalých britských kolonií.

Ženy jely denně 6 - 10 hodin a potřebných 800 km urazily po zmrzlém kontinentu za 38 dní. Každá z žen přitom sebou táhla saně se zásobami a vybavením vážícím asi 80 kilogramů.

Na jižním póĺu je přitom mnohem větší zima než na severním. Průměrná roční teplota se pohybuje kolem -50° C. Na severu je o zhruba patnáct stupňů tepleji. Ženy čelily oslepujícím vánicím přesahujícím i 130 km/h, skryty trhlinám v ledovcích.

Není proto divu, že jedna z nich k cíli nedorazila. Ženě z Jamajky tři dny před koncem umrzly prsty na rukou. V průběhu expedice byly mezi rozeklanými skalními vrcholky a sněžnými poli vystaveny nepřetržitému dennímu světlu, nekonečným výhledům a hlavně dlouhodobé samotě. Po celou dobu neviděly jedinou rostlinu ani zvíře, jen sníh, led, skály a oblohu..

Na jižní pól sice nyní nesměřuje žádná česká žena, ale míří tam český muž. Miliardář Patrik Tkáč by měl spolu s dalšími dvěma kolegy dobýt jižní pól 14 prosince. Stalo by se tak 99 let poté, co na jižní točně stanul jako vůbec první člověk legendární norský polárník Roald Amundsen.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme