Severokorejská děla ostřelovala jihokorejský ostrov

Na Korejském poloostrově dnes prudce stouplo napětí. Severní Korea totiž zaútočila na jihokorejský ostrov a zabila dva vojáky. Dalších 16 osob bylo zraněno. Pchjongjang přitom z vyprovokování incidentu viní Soul. Na druhé straně Jižní Korea varuje režim Kim Čong-ila, že může zasáhnut severokorejské raketové základny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dým při střelbě nad jihokorejským ostrovem Jon-pchjong

dým při střelbě nad jihokorejským ostrovem Jon-pchjong | Zdroj: ČTK

Dělostřelecké granáty dopadly na vojenskou základnu na ostrově Jon-pchjong, jihokorejští vojáci následně palbu opětovali. Soul okamžitě svolal mimořádné zasedání vlády, která incident označila za porušení Dohody o příměří z roku 1953, armáda pak byla uvedena do stavu nejvyšší pohotovosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severokorejský útok přiblížil z Asie zpravodaj Českého rozhlasu R. Mikoláš posluchačům Dopoledního Radiožurnálu

Přesto Pchjongjang tvrdí, že jen reagoval na jihokorejské provokace a hrozí dalšími odvetnými údery. Jihokorejský prezident I Mjong-bak už ale v takovém případě nařídil ozbrojeným silám, aby udeřily na severokorejskou raketovou základnu.

Prezident I Mjong-bak nicméně prohlásil, že se snaží zabránit rozšíření konfliktu, přesto prostřednictvím telefonického vzkazu vyzval Severní Koreu k ukončení ostřelování a varoval režim Kim Čong-ila před tvrdou reakcí v případě pokračování provokací.

Ve spojení je i šéf jihokorejských ozbrojených sil s velením amerických jednotek rozmístěných na Korejském poloostrově. Pochopitelně se spekuluje o příčinách tohoto incidentu, podle jedné z verzí může jít o reakci Pchjongjangu na mohutné vojenské cvičení jihokorejské armády, kterého se účastní na 70 tisíc vojáků a které začalo v pondělí.

Zasažený ostrov leží jižně od sporné námořní hranice ve Žlutém moři, která se v letech 1999, 2002 i vloni v listopadu stala místem ozbrojených střetů mezi jednotkami obou zemí.

Svět zpozorněl

Incident se stal v době, kdy zmocněnec amerického prezidenta pro Severní Koreu jedná v Číně a Japonsku o severokorejském jaderném programu. V tuto chvíli jsou v KLDR také zástupci Evropské unie. Jak ale Radiožurnálu řekl velvyslanec České republiky v Pchjongjangu Martin Tomčo, jich se zatím konflikt netýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O incidentu mluvil český velvyslanec v Soulu Jaroslav Olša ve Světě o desáté Rádia Česko l

Český velvyslanec v Soulu Jaroslav Olša zase ve Světě o desáté Rádia Česko zdůraznil výjimečnost tohoto incidentu: „Jedná se o přímý útok ze Severní Koreje na jihokorejské území.“ Připomněl také mezi oběma stranami existuje přímé spojení a podle nepotvrzených informací si vojenští představitelé obou zemí vyměnili informace. „Doufáme, že šlo o jednorázový incident,“ konstatoval Olša.

Útok Severokorejců na jihokorejský strov Jon Pchjong odsoudil i jihokorejský velvyslanec v České republice Gabriel Oh: Je to jasná severokorejská vojenská provokace. 4 civilisté byli zraněni. Na jihokorejský ostrov Severokorejci vystřelila až 80 dělostřeleckých granátů. Myslím si, že na další provokaci ze strany KLDR už musíme jasně reagovat. I přesto, že je naše povinnost tento útok řešit, konzultujeme vše s OSN."

Útok vyvolal ve světě obavy z další eskalace napětí mezi oběma korejskými státy. Vyplývá to mimo jiné z prvních reakcí Číny nebo Japonska. Bílý dům severokorejský útok ostře odsoudil a potvrdil závazek bránit svého spojence. Rusko označilo použití síly za nepřijatelné.

Neztratit kontrolu

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák v Ozvěnách dne označil incident za jeden z nejvážnějších od roku 1953, kdy skončila korejská válka. „Byli do něj zataženi civilisté. Ostrov není jen vojenský, ale severokorejské granáty dopadaly i na civilní domy a zraňovaly civilní obyvatele – to je výrazný posun od toho, čeho jsme byli svědky v minulých letech.“

Přehrát

00:00 / 00:00

K situaci se v Ozvěnách dne vyslovil i komentátor ČRo Milan Slezák

Slezák také odhaduje, že se KLDR sice chce vrátit na jednání o konci svého jaderného programu, ale ostřelováním ostrova a zničením desítek civilních domů jí jde o návrat z pozice síly. To se jí v minulosti několikrát osvědčilo.

„V dosahu severokorejského dělostřelectva je hlavní jihokorejské město. Tím chci říci, že stačí, aby se původně kontrolovaný incident vymkl kontrole – to je to, čeho se bojím,“ upozornil Milan Slezák.

Napětí mezi oběma Korejemi se vyostřilo už letos v březnu, kdy severokorejská ponorka pravděpodobně potopila jihokorejskou válečnou loď Čchonan. Na její palubě tehdy zemřelo 46 jihokorejských námořníků.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Zdenka Turková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme