Rusko a Bělorusko řeší další diplomatický spor

Mezi Ruskem a Běloruskem se znovu vyostřují vztahy. Měsíc před prezidentskými volbami je na návštěvě Minsku ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Nesešel se ale s prezidentem Alexandrem Lukašenkem, což na obou stranách vyvolalo debaty o nové roztržce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna z hlavních tříd v Minsku

Jedna z hlavních tříd v Minsku | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ruská strana vysvětluje neuskutečněnou schůzku přímým pokynem Kremlu – jak s odvoláním na kremelské zdroje uvádějí ruské agentury, příkaz vyhnout se během návštěvy Minsku Alexandru Lukašenkovi dostal Sergej Lavrov přímo od ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva.

Deník Kommersant ale přináší jinou verzi – podle něj to byl naopak běloruský prezident, kdo ruského ministra zahraničí odmítl přijmout a veřejně ho tak urazil. Do prezidentských voleb v Bělorusku zbývá pouze měsíc a napětí mezi oběma zeměmi roste.

Tradiční spojenectví Moskvy a Minsku dostalo trhliny poté, co Alexej Lukašenko označovaný za posledního evropského diktátora, naladil vstřícnější tón vůči západu.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme