Biopotraviny
Jsou produkty označené „bio“ pouhým módním trendem, nebo mají skutečné přednosti?
Základem celého odvětví je zemědělská produkce v režimu bio, která má konzumentům zaručit dostatečnou kvalitu produktů i šetrné nakládání s přírodními zdroji. Odpůrci pro změnu namítají, že výše zmíněné je jenom dobře naplánovaným marketingovým tahem, reklamou, která replikuje sebe sama ve veřejné diskuzi. Objem bioprodukce je zatím zanedbatelný, nicméně jde o velmi slibně se rozvíjející trh. Nad biopotravinami rozvažujeme v dnešní repríze Třetí dimenze.
O čem skutečně vypovídá označení „bio“? Mají biopotraviny nějaké výživové přednosti oproti těm klasickým? Dokážeme přežít bez intenzivního zemědělství? Jak pomáhá biozemědělství krajině?
Pořad jsme natáčeli v Městské knihovně v Praze ve spolupráci s časopisem Vesmír a Lidovou univerzitou Městské knihovny.
Pozvání Luboše Veverky k diskuzi přijali Ing. Slavomíra Vavreinová, CSc., ředitelka VÚ potravinářského, prof. František Kocourek, ředitel VÚ rostlinné výroby a prof. Štěpán Svačina z 1. LF UK a VFN v Praze.
Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.
Témata Třetí dimenze od 22. listopadu do 26. listopadu:
Pondělí: první dny protektorátu
Úterý: věda ženy potřebuje
Středa: biopotraviny
Čtvrtek: data českých dějin
Pátek: Češi vládnou EUSO
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.