23. listopadu 2010

23. listopad 2010

Les Triaboliques

Pokud by britská trojice Les Triaboliques vznikla ve zlaté rockové éře 60. let, určitě by si tehdy vysloužila označení "superskupina", každý z jejích členů je ve svém oboru unikátní postavou. Justin Adams doprovázel na elektrickou kytaru řadu let jednoho z nejrespektovanějších rockových zpěváků, Roberta Planta z Led Zeppelin, a jako producent spolupracoval například s exponenty "pouštního blues", skupinou Tinariwen ze Sahary. Lu Edmonds, virtuoz na orientální strunné nástroje, je veteránem punkrockové éry a prošel například skupinami Damned či Public Image Limited. Třetím členem sestavy je hráč na mandolinu Ben Mandelson, světová kapacita na poli world music a zakladatel veletrhu Womex. Specifickým znakem tria je, že na koncertech hrají bez basy a bicích, a v popředí tedy zůstávají tři barevně ostře vyhraněné strunné nástroje. Tento týden přijíždějí Les Triaboliques poprvé do Česka, vystoupí ve středu 24. listopadu v pražské Akropoli a ve čtvrtek 25 listopadu v Ústí nad Labem. V dnešní Mosaice budeme poslouchat jejich debutové album "rivermudtwilight".

crossing the stone bridge

turns the worm

Název trojice Les Triaboliques je slovní hříčkou, inspirovanou klasickým filmovým horrorem Les Diaboliques, do češtiny překládaným jako Ďáblové. Poněkud složitějším jazykolamem je název alba skupiny, které dnes posloucháme: "rivermudtwilight", což lze přeložit jako řekabahnosoumrak. A neméně komplikovaný název má další skladba, Gulaguajira. Zatímco první část slova, gulag, je odkazem na komunistické sibiřské koncentráky, druhá - guajira - naopak na sluncem prozářenou hudbu kubánského venkova. Původně to byla ruská báseň, jejímž autorem je autor Gleb Gorbovsky.

gulaguajira (I the dissolute prisoner)

black earth boys

Britská trojice Les Triaboliques na své album zařadila i coververzi dobře známé skladby Do Not Let Me Be Misunderstood , původně z repertoáru velké jazzové zpěvačky Niny Simone, kterou v 60. letech navíc zpopularizovala britská skupina The Animals. Všem koho hudba trojice Les Triaboliques zaujala, připomínáme její dva české koncerty, první je ve středu 24. listopadu v pražské Akropoli, a druhý ve čtvrtek 25 listopadu v Ústí nad Labem

don't let me be misunderstood

jack o' diamonds

shine a light

rivermudtwilight

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Lu Edmonds

Spustit audio