Za záchranu šenovské sklářské školy demonstrovali její studenti

Na 80 lidí dnes demonstrovalo před libereckým krajským úřadem proti sloučení Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově se školou v Novém Boru. Podle rozhodnutí Rady Libereckého kraje by studenti šenovské školy měli dostudovat v 8 kilometrů vzdálené sklářské škole v Novém Boru. Ti s tím ale nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před libereckým krajským úřadem demonstrovali studenti a učitelé ze sklářské školy

Před libereckým krajským úřadem demonstrovali studenti a učitelé ze sklářské školy | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

Učitelé i studenti považují rozhodnutí rady za definitivní konec sklářské školy v Šenově. Argumentují tím, že pokud by chtěli docházet do novoborské školy, šli by tam i na přijímací zkoušky.

Dalším důvodem protestu bylo nedávné odvolání ředitele školy v Kamenickém Šenově Františka Janáka. Právě bývalý ředitel je předním kritikem snahy krajského úřadu sloučit obě školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Demonstraci před Krajským úřadem Libereckého kraje sledovala reportérka Eva Malá

Protestující předali svou rezoluci hejtmanovi a odebrali se na zastupitelstvo Libereckého kraje, kde se osud jejich školy bude projednávat.

Rada Libereckého kraje sloučení obou škol odsouhlasila už letos v lednu. Jako důvod uvedla dlouhodobý nezájem studentů o studium, vysoké finanční náklady a také nepříznivý demografický vývoj v regionu v příštích 15 letech. Jedním z hlavních argumentů je, že kraj musel každoročně z rozpočtu vynakládat finance na pokrytí mezd učitelů.

V únoru pak rada kraje slučování obou škol odložila a poskytla vedení sklářské školy v Kamenickém Šenově čas na sehnání prostředků na financování jejího provozu. Podle náměstka hejtmana Radka Cikla ale vedení školy za 8 měsíců nepředložilo program, který by garantoval ekonomické, organizační a odborné požadavky na zajištění dlouhodobého financování a fungování školy.

Definitivní rozhodnutí kraje by mělo padnout právě dnes. Podle předběžných zpráv by ke sloučení škol mělo dojít už na začátku Nového roku.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově je se svou více než 150letou tradicí nejstarší sklářskou školou v Evropě.

Eva Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme