Irský premiér ztrácí kvůli škrtům podporu vlastní strany

Irsko sice zažehnalo bezprostřední hrozbu ekonomického bankrotu díky půjčkám Evropské unie, ale teď mu hrozí chaos na politické scéně. Ministerský předseda Brian Cowen odmítl výzvu opozičních stran k okamžitému vypsání předčasných voleb. Podle něj Irsko musí nejdříve schválit nový rozpočet, který má zásadní důležitost pro fungování irské ekonomiky. Cowen však oznámil, že hodlá volby vypsat v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brian Cowen ztrácí podporu i z vlastních řad.jpg

Brian Cowen ztrácí podporu i z vlastních řad.jpg | Zdroj: ČTK

Brian Cowen ztrácí podporu v irském parlamentu a pozorovatelé se domnívají, že by mohl ještě před schválením rozpočtu přijít o premiérské křeslo.

V Dublinu dnes jednala vláda o balíčku restrukturalizačních opatření a Cowen požádal opozici, aby mu dala čas na sestavení rozpočtu a na jeho schválení v parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka o aktuální situaci v Irsku ve Svěrě o druhé.mp3

Londýnský spolupracovník Rádia Česko Ivan Kytka se domnívá, že Cowenova pozice je nejistá.
„Zdá se, že ho začínají opouštět vlastní poslanci ze strany Fianna Fáil. Ti mu stále hlasitěji vyjadřují nedůvěru a je možné, že mu ještě dnes zabodnou dýku do zad.“

Strana zelených začala včera tlačit na Briana Cowena, aby vypsal předčasné volby. Cowen přislíbil, že volby se uskuteční v polovině ledna 2011. Podle Kytky ale přesto není jisté, zda se zelení nepřidají k poslancům, kteří budou žádat Cowenovu okamžitou demisi.

Irsko dostane od Evropské unie půjčky v celkové výši 90 miliard eur. Za to ale musí do středy vypracovat čtyřletý ekonomický plán. V této době se ale v Irsku řeší, zda nepadne vláda.

„To je taky hlavní argument opozice, která tvrdí, proč by měl politicky mrtvý kabinet zavazovat irskou veřejnost k drastickým škrtům, když je nebude sám uskutečňovat,“ říká Ivan Kytka.

Budoucí vláda má před sebou rozhodování, komu vyhovět

Každá vláda, která přijde k moci, bude podle něj muset vyhovět jak EU, tak Mezinárodnímu měnovému fondu, pokud chce čerpat finance na stabilizaci. V rámci restrukturalizace se proto plánuje zvýšení daně z příjmu, ale také dramatické seškrtání veřejných výdajů.

Úsporný rozpočet Irska, o kterém se bude hlasovat příští měsíc, počítá se škrty veřejných výdajů o 4,5 miliardy eur. Na základním náčrtu reforem a se souhlasem přijmutí stabilizačních finančních balíčků se shodují vládní strany s opozicí.

„Je šance, že by rozpočet 7. 12, parlamentem prošel, ale opozice a část vládních poslanců Tvrdí, že Brain Cowen jako premiér nemá morální právo ho v parlamentu představovat,“ dodává Kytka.

Část irských politiků a informované veřejnosti považuje ústupky MMF a EU za příliš velké a také za zradu na těžce vybojované irské státnosti. Není proto vyloučeno, že Irsko zažije další vlnu demonstrací v souvislosti se zítřejším jednáním parlamentu o první podobě úsporných balíčků.

Petr Nosálek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme