Geneticky modifikovaný výsadek na Kajmanech

23. listopad 2010

Britská společnost Oxitec vypustila do volné přírody Kajmanských ostrovů geneticky modifikované komáry a úspěšně vyzkoušela novou strategii v boji s nebezpečnými chorobami tropů. Odborníci však hodnotí její počin jako silně kontroverzní.

Komáři přenášejí nebezpečné infekční choroby. Výrazná redukce jejich populací může dramaticky zlepšit zdravotní stav obyvatel třetího světa a zachránit tisíce, možná i miliony životů. Pomoc by nám mohli geneticky modifikovaní komáři vypuštění do volné přírody. Vědci však s takovým krokem dlouho váhali. Uvědomují si, že s vypuštěnými komáry je to jako s vyřčeným slovem nebo vystřeleným šípem – nikdo už je zpátky nevrátí. Je lépe desetkrát „měřit“, než se rozhodneme jednou „říznout“.

Britská společnost Oxitec zaskočila svět zprávou, že dokončila experiment, v rámci kterého vypustila na ostrově Grand Cayman na Kajmanských ostrovech do volné přírody geneticky modifikované komáry Aedes aegypti. Divocí komáři tohoto druhu přenášejí například žlutou zimnici nebo horečku dengue. První geneticky modifikované komáry vypustil Oxitec do přírody už v roce 2009. Další pokus ve větším měřítku provedl během letošního léta. Geneticky modifikovaní komáři nesou v dědičné informaci gen, který dovolí larvě vývoj jen v přítomnosti antibiotika tetracyklinu.

V laboratorních podmínkách se tito komáři bez problému množí. V přírodě však jejich larvy hynou. Na ostrově Grand Cayman byli vypuštěni samečci geneticky modifikovaných komárů, kteří na rozdíl od samiček nesají krev a nemohou přenášet infekční choroby. Geneticky modifikovaní samci desetkrát přečíslili samce divoké komáří populace a spářili se s většinou volně žijících samiček. Potomkům předali smrtící gen, před nímž chrání jen tetracyklin, který se však v přírodě nevyskytuje. Larvy hynuly a počty komára Aedes aegypti přenášejícího choroby klesly o 80 %.

Vývoj geneticky modifikovaných komárů společnosti Oxitec je bezesporu obrovským přínosem pro boj s nebezpečnými chorobami. Horečka dengue ohrožuje na světě asi 2,5 miliardy lidí. 15 milionů lidí každoročně onemocní a někteří na dengue zemřou. Proti chorobě není vakcína ani specifický lék. Hlavní formou boje s dengue je proto likvidace komárů. Ta je však komplikovaná a každá metoda, která ji zefektivní, je proto vítána.

Logo

Znepokojení vyvolal způsob, jakým firma Oxitec postupovala. Neporušila žádný zákon Kajmanských ostrovů a dokonce se řídila i zásadami zákonů, které mají být teprve přijaty. Na druhé straně ale neinformovala místní obyvatelstvo o podstatě pokusu. Ten proběhl v „poloutajení“. Lidé se dozvěděli, že ve městě budou vypouštěni komáři, aby se snížil výskyt horečky dengue, ale nebylo jim vysvětleno, že komáři jsou geneticky modifikovaní.

„My bychom geneticky modifikované komáry takovýmhle způsobem do přírody nikdy nevypustili,“ komentuje experiment firmy Oxitec Anthony James z University of California v Irvine, který připravuje podobný pokus s geneticky modifikovanými komáry ve volné přírodě mexického státu Chiapas.

Podle mnoha odborníků mohou geneticky modifikovaní komáři významně snížit šíření tropických chorob, jako je malárie, žlutá zimnice, dengue nebo chikungunya. „Partyzánské“ akce, jaké provedl Oxitec na ostrově Grand Cayman s 50 000 obyvateli, však mohou poškodit důvěryhodnost vědeckých týmů a výrazně ztížit uplatnění nových účinných metod prevence tropických chorob v praxi.

Videa o uvolnění GM moskytů do přírody si můžete prohlédnout zde.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.