Věk máme zapsaný v krvi

23. listopad 2010
Monitor

Holandští vědci vytvořili novou metodu, která umožňuje určit věk člověka ze vzorku jeho krve.

Metoda je určená kriminalistům, kteří se občas potýkají s nepříjemným problémem: jedinou stopou k pachateli zločinu je vzorek krve a jiné informace nejsou k dispozici. Dosavadní metody na určení věku člověka podle vzorku jeho krve (založené na akumulaci delecí mitochondriální DNA nebo zkracování telomer) se potýkaly s technickými problémy a nebyly příliš přesné. Holandští vědci přišli s praktičtější metodou, která využívá přeskupování DNA v buňkách imunitního systému.

Bílé krvinky T lymfocyty na svém povrchu nesou receptory, které se navazují na molekuly na povrchu bakterií, parazitů nebo infikovaných či nádorově změněných buněk. Klíčová pro správnou funkci T lymfocytů je diverzita jejich receptorů, kterou buňky získávají díky přeskupování určitých úseků své DNA. Při tomto procesu se jako vedlejší produkt uvolňují malé kruhové molekuly DNA (signal joint TCR excision circles, sj TRECs), jejichž počet klesá s věkem člověka. A protože rychlost tohoto poklesu je konstantní, mohou vědci z počtu kroužků DNA určit, jak byl majitel krevního vzorku přibližně starý. Přesnost je plus minus devět let, takže kriminalisté mohou s jistotou říci, jestli je jejich pachatel třicátník, nebo se už blíží důchodovému věku.

Zdroj: Current Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.