Proč děti lépe tráví mléko

23. listopad 2010
Monitor

Děti zřejmě tráví mléko lépe než dospělí díky tomu, že mají odlišné kmeny „přátelských“ bakterií.

Třetí největší pevnou složkou mateřského mléka jsou oligosacharidy humánního mléka (human milk oligosaccharides, HMOs). Jsou to strukturně velmi komplexní molekuly, které by člověk vlastními silami nedokázal strávit a musí mu s tím vypomáhat bakterie Bifidobacterium longum. Vědci z Kalifornské univerzity porovnávali genetický profil těchto bakterií u dětí a dospělých a zjistili, že existují nejméně dva odlišné kmeny bakterií Bifidobacterium longum.

U dětí krmených mateřským mlékem se vyskytuje kmen Bifidobacterium longum infantis, který primárně tráví sacharidy z mléka a tvoří hlavní složku dětské střevní mikroflóry. Jakmile však dítěti skončí období mléčné stravy, ustoupí „dětský“ kmen bakterií ze scény. Nahradí jej „dospělý“ kmen Bifidobacterium longum longum, který lépe rozkládá sacharidy rostlinného původu. Rozdílnost kmenů těchto bakterií může být podle vědců důvodem, proč děti obecně tráví mléčné výrobky lépe než dospělí lidé.

Zdroj: American Society for Microbiology, Applied and Environmental Microbiology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.