Diskriminace muslimů ve Francii

23. listopad 2010
Monitor

Jsou evropští muslimové z druhé a dalších generací imigrantů ekonomicky znevýhodněni oproti majoritní „křesťanské“ společnosti? Nová studie ukazuje, že ve Francii je tento problém velice reálný.

Tým francouzských a amerických vědců vytvořil 275 párů životopisů, které rozeslal v odpovědi na nabídky pracovních míst ve francouzské administrativě. Každý pár životopisů byl totožný až na jméno a další známky náboženské příslušnosti. Aby odfiltrovali vliv národnosti či země původu, zaměřili se vědci výhradně na rodiny imigrantů ze Senegalu, které mají podobnou historii i kulturu, ale v náboženství se mohou hlásit jak ke křesťanství, tak k islámu.

Výsledky studie ukázaly, že při hledání zaměstnání je ve Francii rozhodně výhodnější mít křesťanské jméno. Například na každých 100 pozitivních odpovědí křesťanské žadatelky Marie Diouf obdrželo její fiktivní muslimské „dvojče“ Khadija Diouf jen 38 kladných odpovědí. Jinými slovy, Marie má dva a půlkrát větší šanci najít si zaměstnání než Khadija. Autoři studie přitom upozorňují, že výsledky jejich studie mohou skutečnou míru diskriminace podceňovat, protože část francouzské populace neztotožňuje muslimy ze Senegalu s islámem.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.