Sehnat dobrého praktického lékaře je často problém

Registrovat se u dobrého praktického lékaře je problém. A bude asi hůř. Praktici totiž stárnou – výjimkou nejsou již dnes pracující doktoři nad sedmdesát let – a musí čím dál víc šetřit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle Karla Urbana musí být každý lékař částečně psychologem

Podle Karla Urbana musí být každý lékař částečně psychologem | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Nejméně je praktických lékařů v severních Čechách a na severní Moravě. Hůř se také shání na vesnici. Když je tam lékař před důchodem, lidé se často děsí toho, že by museli dojíždět.

„Stojí to peníze a doprava je samozřejmě špatná. Člověk si nemůže vybrat, kdy pojede a kdy se vrátí zpátky. Nebo je člověk závislý na autě a tím se to všechno prodražuje,“ říká jeden z pacientů z jižních Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Jansová o nedostatku praktických lékařů v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Bohužel na tom asi budou nejhůř starší a vážněji nemocní lidé, a to kvůli přísným regulacím nové úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Když totiž lékař překročí průměrné náklady na pacienta, srazí mu to pojišťovna z jeho příjmů. A péče o staré a chronicky nemocné je vždycky dražší než o mladé a zdravé.

Místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů Jana Uhrová řekla, že pacienty by mohlo čekat také obíhání doktorů kvůli receptu.

„Zvlášť pokud jsou třeba léčeni u různých lékařů – specialistů, praktických lékařů, takže by si je pro napsání léku, který jim jde do nákladů, nebo pro indikaci nějakého vyšetření ,pinpongovali‘,“ tvrdí praktická lékařka Jana Uhrová.

Ministerstvo zdravotnictví požadavky lékařů na víc peněz chápe, prý ale nejsou.

Pomůže zdravotní pojišťovna

Když někdo nemůže praktika sehnat, měl by se obrátit na svou zdravotní pojišťovnu. Pomoc může hledat také u Sdružení praktických lékařů. Doktoři ale varují před firmami, které lákají k registraci u supermarketů nebo v metru.

Podle praktického lékaře Jana Jelínka nesplní, co pacientům slibují, třeba péči dostupnou od rána do večera.

„V žádném případě by se lidé neměli registrovat k praktikovi, kterého osobně nevidí,“ varuje Jan Jelínek.

V České republice ordinuje přes pět tisíc praktických lékařů pro dospělé.

Lenka Jansová, Daniela Pavlíčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme