Za měsíc začne nanečisto fungovat jeden ze základních registrů

Dlouho připravovaný a odkládaný miliardový projekt na vytvoření takzvaných základních registrů, tedy elektronické databáze všech údajů o obyvatelích, firmách a nemovitostech, začne nanečisto fungovat už za měsíc. Zkušebně se do něj zapojí prvních dvacet obcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnankyně volebního střediska Andrea Castelo Branco ukazuje počítač, kam se údaje z disket nahrávají. Elektronicky se v Brazílii hlasuje od roku 1994

Zaměstnankyně volebního střediska Andrea Castelo Branco ukazuje počítač, kam se údaje z disket nahrávají. Elektronicky se v Brazílii hlasuje od roku 1994 | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Nejednotné databáze úřadů mají nahradit čtyři základní informační registry veřejné správy - registr obyvatel, registr osob, registr práv a povinností a registr územní identifikace, adres a nemovitostí. V budoucnu mají tyto navzájem propojené registry lidem zjednodušit a zpřehlednit výkon veřejné správy.

Například tím, že změnu jednoho údaje by stačilo zadat jen na jednom místě a ostatní úřady už by si ji vyhledaly samy. Jako první se začne testovat registr s informacemi o nemovitostech.

„První zhruba dvě desítky obcí bychom chtěli do toho editování údajů zapojit už někdy na přelomu letošního a příštího roku. Potom, v pololetí roku 2011, by měl být zahájen plný pilotní provoz, do kterého by se už měli zapojit všichni editoři údajů z obce - stavební úřady, Český statistický úřad,“ říká předseda Katastrálního úřadu Karel Večeře. Pilotní provoz by měl podle něj probíhat zhruba jeden rok.

U části registrů, které spadají pod ministerstvo vnitra, není dosud rozhodnuto o vítězi. Kvůli tomuto sporu tak hrozí, že se nestihne celkový termín spuštění červenec 2012, a že Česko na miliardový projekt nedostane peníze z evropských fondů.

Katarína Brezovská, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme