Vláda projedná zavedení progresivního zdanění

Bohatí lidé by měli platit daň z příjmu s vyšší sazbou než lidé s menšími příjmy - počítá s tím novela zákona o dani z příjmu fyzických osob, kterou připravila sociální demokracie a kterou dnes posoudí vláda. Podle ČSSD by lidé vydělávající do 1,2 milionu ročně platili i nadále daň 15 procent. Ti s vyššími příjmy by platili daň 30 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda ČR

Vláda ČR | Foto: Tomáš Adamec

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by se i tímto způsobem daly zajistit peníze na financování veřejných výdajů. „Je to vlastně naše programová záležitost s tím, že jsme od počátku přesvědčeni o tom, že vláda nehledá zdroje na příjmové stránce rozpočtu,“ uvedl.

„Možná, kdyby tady byla stejná daňová kvóta jako v roce 2006 , kdy končila naše vláda, tak by státní rozpočet měl na příjmech o 90 až 100 miliard korun více. A toto je vlastně takový náš malý příspěvek k diskusi o tom, kde vzít zdroje na financování veřejných výdajů,“ dodal.

Legislativní rada vlády kabinetu ale doporučuje návrh zamítnout. Potvrdil to její předseda a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vláda totiž podle něj v programovém prohlášení říká, že nebude daň z příjmu fyzických osob zvyšovat.

Pospíšil současně nesouhlasí ani s argumenty opozice, že tímto způsobem by se dalo bojovat i s vysokými schodky. „Já s těmito argumenty nesouhlasím, domnívám se, že v době, kdy ekonomika příliš neroste, není možné zvyšovat daně. Naopak je potřeba podporovat podnikatelský sektor a dělat vše pro to, aby se oživil růst. Tedy není možné zvyšovat daně v tuto chvíli,“ vysvětlil.

Veronika Malá, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme