Slovenská vláda projedná postoj k finančním garancím pro Irsko

Kabinet Ivety Radičové dnes projedná postoj k poskytnutí finančních garancí pro zadlužené Irsko. Slovensko jako jediná země eurozóny už v létě odmítlo půjčit peníze Řecku. V případě irských garancí se slovenská vláda zřejmě zachová jinak. Je vázaná dohodou, kterou sama podepsala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad a parlament v Bratislavě

Hrad a parlament v Bratislavě | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Denis Barthel

Slovenská vláda se v létě, byť se skřípěním zubů a řadou výhrad připojila k takzvanému eurovalu. Ochranný finanční mechanismus pro země eurozóny Slovensko narozdíl od přímé půjčky Řecku přijalo.

Slovenská vláda ale požadovala například jasnou možnost řízeného bankrotu pro zadlužené státy. Kromě toho slovenští politici neustále opakovali, že půjčovat zadluženým zemím není systémové řešení. Stejné hlasy zaznívají z Bratislavy i teď v případě irské krize.

Slovenské Hospodárske noviny spočítaly, že pokud Slovensko poskytne Irsku garance, každého Slováka to přijde asi na 180 eur. Tyto peníze ale Slovensko reálně zaplatí pouze v případě, že Irové nebudou schopní své závazky splácet.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme