Německý dokument představil Karla IV. i jako velkého pronásledovatele Židů

K seriálu německé televize ZDF ‚Němci‘ se v posledních dnech upírala pozornost mnohých Čechů. Důvodem bylo to, že autoři zařadili mezi velké osobnosti německých dějin Karla IV., evropského panovníka, kterého Češi nazývají Otcem vlasti a před pěti lety ho v anketě České televize zvolili největším Čechem všech dob. Autor scénáře sice řekl, že Karel IV. nebyl Němec, ale měl zásadní vliv na vývoj na německém území a byl proto velkou postavou německých dějin. Večerní hraný dokument sledovala berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel IV. z kaple sv. Kateřiny na hradě Karlštejn

Karel IV. z kaple sv. Kateřiny na hradě Karlštejn | Foto: Adriana Krobová

„Karel IV. byl v dokumentu zobrazený jako velký státník, zdatný diplomat, z německého pohledu mu největší zásluhy patří za vydání Zlaté buly. Na druhou stranu je poměrně velká část dokumentu věnována židovským pogromům, v tehdejší době bohužel poměrně běžným. Zde to ovšem tak trochu vyznělo, že Karel IV. se podílel na největším pronásledování Židů před nástupem nacistů,“ říká Stejskalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dokumentu ZDF o Karlu IV. mluvila na Radiožurnálu berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová

Reakce historiků na dokument jsou různé. „Je třeba přiznat, že jde o velmi atraktivní zpracování, barvité scény, například morová epidemie byla zobrazena velmi plasticky. Je to ale samozřejmě určitá bulvarizace dějin a to právě řada odborníků celému cyklu vyčítá,“ uvádí Stejskalová.

„Karel IV. je označován jako první Schreibtischtäter v dějinách, tedy člověk, který od svého stolu aktivně pronásledoval Židy,“ poznamenává autor scénáře Georg Graffe.

Historik státního archívu v Norimberku Johannes Heil mu přímo v dokumentu dává za pravdu:

„Ve svém počínání vůči Židům císař postupuje s pragmatickým cynismem. V zemích, kterým přímo vládne, je chrání, jinde je ale ponechá vlastnímu osudu a dokonce svým jednáním přispívá k tomu, že jsou zabíjeni. Uplatí své příznivce v Říši tím, že jim Židy vydá na pospas, čímž je zbaví jejich dluhů.“

Židé byli označeni jako viníci morové pandemie, která si na začátku Karlovy vlády vyžádala až 25 milionů obětí, tedy zhruba třetinu evropského obyvatelstva. „Karel selže ve svých povinnostech jako křesťan a panovník, který měl své poddané před pogromy ochránit. Dokonce z vraždění Židů profituje, ačkoliv ho sžírají pochybnosti,“ říká doprovodný komentář.

Reklama pro Čechy

Za seriálem Die Deutschen stojí Quido Knopp, dokumentarista, který je známý i u nás například díky cyklu Hitlerovi muži. V případě dějinné série mu mnozí vyčítají zkratkovitost, vytržení faktů z kontextu, snahu přilákat co nejvíce diváků, což se mu právě díky tomuto přístupu daří.

„První sérii sledovalo pět milionů Němců. Musím ale přiznat, že Praze, Karlovu mostu nebo třeba i Karlštejnu se včera večer dostalo takové reklamy, kterou by si český turistický ruch mohl v hlavním vysílacím čase po dvacáté hodině v době dnešních úspor asi jen stěží dovolit,“ dodává Stejskalová.

Klára Stejskalová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme