Dopravu na některých místech komplikuje sníh, ledovka a vítr

Dopravu na některým místech v zemi komplikuje sníh, ledovka a vítr. Platí to hlavně pro silnice ve vyšších horských polohách například Karlovarského kraje, Libereckého kraje nebo na Vysočině. Problémy mají zejména řidiči nákladních automobilů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posypový materiál připravený k použití

Posypový materiál připravený k použití | Foto: Hynek Bulíř

V Liberci už druhý den vytrvale sněží. A podle předpovědi by tomu tak mělo být i následující dny. Přes noc napadlo přibližně 5 centimetrů sněhu. Během dnešního a následujících dnů by mohlo připadnout dalších 15 centimetrů. V současné chvíli jsou silnice I. třídy mokré a sjízdné, ošetřené chemickým posypem.

Problémy se zatím nevyskytují ani na silnicích II. a III. třídy. Na některých silnicích Jablonecka a Semilska ale leží rozbředlý sníh.

V terénu jsou posypové vozy a povrch silnic upravují. Řidiči, kteří se dnes nebo o víkendu chystají do hor, by měli dbát zvýšené pozornosti.

Sníh komplikuje dopravu také v Karlovarském kraji. Všechny úseky silnic jsou sice sjízdné, ale jak uvádí Karel Lukeš z dispečinku Správy a údržby silnic v Sušici, řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti a přizpůsobit jízdu stavu vozovky:

„Na Sušicku a Klatovsku se teploty pohybují od 0°do 3°C. Sněhové přeháňky a drobné sněžení způsobuje, že silnice jsou převážně mokré. Na místech, kde hrozilo náledí, zasahovala naše výjezdová vozidla. Ve vyšších polohách je sněžení hustější.“

Teploty klesají i na Vysočině. Také tam jsou silničáři a hasiči v pohotovosti. Navíc si na dnešek naplánovali cvičení, při kterém budou řešit fiktivní nehodu na dálnici D1. Spolu se záchrannou službou zkouší vyřešit hromadnou nehodu třiceti aut v husté mlze a sněžení.

Také v Krkonoších dnes poprvé v nadcházející zimě vyjeli silničáři. V horských oblastech celou noc sněžilo, sníh se drží i v nižších polohách.

„V polohách pod 400 metrů nad mořem jsou silnice mokré, ale i tam jsme sypali. Největší problémy byly v Jánských Lázních, Peci pod Sněžkou a v Horní malé Úpě. V současné době jsou vozovky mokré, ale sjízdné,“ říká Milan Baxa z Krajské správy a udržby silnic.

Eliška Pilařová, Monika Červená, Jan Piroch, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme