24. listopadu 2010

24. listopad 2010

Triny

"Plémě věštců s planoucíma očima," - těmito slovy charakterizoval romské etnikum před sto padesáti lety francouzský básník Charles Baudelaire . Zájem o romskou hudbu během posledních dekád přinesl festivaly, filmy dokumentující romské muzikanty i celou řadu projektů, zasazujících romské kořeny do nového kontextu. Do této kategorie patří i pražská skupina Triny. Ta za sebou má už více než desetiletou existenci. V jejím čele stojí tři zpěvačky. Iveta Kováčová, jediná autentická Romka této sestavy, se během studií na konzervatoři seznámila s Janou Procházkovou a Dagmar Podkonickou. Zatímco jejich první dvě alba, Gypsy Streams a Aven, přinášely svérázné adaptace romského repertoáru, letošní novinka Néve představuje obrat: převažují na ní totiž původní skladby s převážně českými texty.

Maniker

Galaktik

I když čeština novém albu Néve skupiny Triny převažuje, najdeme tu i výjimky. Následující ukázka například začne v romštině a skončí v češtině, což písni nepochybně přidává na zajímavosti.

Modrodinec

Laska

Nabijec

Všechny tři zpěvačky skupiny Triny prošly hudebním školením, Iveta Kováčová a Dagmar Podkonická vystudovaly konzervatoř, Jana Procházková za sebou má muzikálovou školu, a podobně jako Dagmar Podkonická vystupovala v několika pražských muzikálových inscenacích. Nové album Néve vznikalo v pražském studiu Svengali - které vede basista Aleš Charvát, jako hosté se na něm podíleli vynikající jazzový trumpetista Oskar Törok a bubeník Roman Vícha. Pokud bydlíte v Praze, nenechte si ujít křest alba, který proběhne v jednom z nejlepších pražských jazzových klubů - v Jazz Docku na Smíchově, a to ve středu 24 listopadu v 7h večer.

Vabnicka

Vytahar

Zahradnik

Autor (vše, pokud není uvedeno jinak): Iveta Kováčová

Spustit audio